Асоциацията на европейските съдии изумена от недемократичния ни съдебен закон 24.07 | 16:12

Изискванията и забраните към българските магистрати са абсурдни и сковаващи и ги правят зависими

От iNews.bg

Предлаганите от парламента изменения в съдебния закон, с които се въвежда изискването всички магистрати да декларират членството си в съсловни организации и които ограничават финансирането им, имат сковаващо действие. Това се казва в писмо на Европейската асоциация на съдиите до председателя на парламента след приетите на първо четене спорни промени в Закона за съдебната власт.

С последните изменения в закона бе въведено задължението за деклариране на членство в съсловни организации и масонски ложи, т.е. "тайни, и/или неформални организации и общества". Това задължение обаче обхвана само новопостъпилите в тези организации магистрати, от него бяха изключени заварените случаи.

Предлаганите от третия кабинет на Бойко Борисов промени, ако бъдат приети окончателно, ще засегнат всички магистрати, които ще трябва да декларират членството си в съсловни организации.

От европейската асоциация на съдиите припомнят, че още през октомври 2016 г. на своя среща са обсъдили изискването в България съдиите да декларират пред ВСС всички свои дейности, включително членството си в професионални организации. Тогава асоциацията взе единодушно решение да изпрати до българските власти - правителство и парламент писмо, с което отправя апел за предприемане на действия за изменение на изискването с изключване на професионалните сдружения на съдиите от неговия обхват.

В днешното си писмо асоциацията повтаря казаното и преди - че правото на съдиите да членуват в професионални сдружения е "важно, тъй като цели да укрепи тяхната независимост и се признава съгласно международните принципи на правото и аналогични препоръки на Организацията на обединените нации".

"Изискването за деклариране на такова членство пред Висшия съдебен съвет — органът, взимащ решения по всички въпроси, свързани с кадровото развитие на съдиите — има сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване", аргументират се още европейските съдии.

Според тях изискването за деклариране на членство на магистратите в съсловни организации не е продиктувано от видима цел. Те допълват, че подобно членство на съдиите не влиза в противоречие с тяхна правораздавателна функция по разглеждани дела. Напомнят, че съдиите и без това декларират, ако имат частен интерес с отношение към решаваните спорове.

"Включването на задължение за деклариране на членство в професионални организации не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в разрез със съгласуваната в София политика за укрепване, а не уязвяване, на сдруженията на съдии.

Следването на тази съгласувана "политика от София" е принципен въпрос не на последно място поради приетия от министрите на правосъдието на държавите - членки на Съвета на Европа, План за действие за независимост на съдебната власт на срещата им на 21 април 2016 г. в София", пишат още евромагистратите.

Те предупреждават, че прилагането на приетия от парламента на първо четене Закон за съдебната власт ще се превърне в пречка за свободното сдружаване на магистрати в професионални организации, като паралелно с това ще наложи забрана за участието им в управителните органи на организации, учредени съвместно с представители на други правни професии.

В писмото за европейската съдийска асоциация се коментира и предлаганата забрана дейностите на професионалните магистратски организации да бъдат финансирани чрез участие в проекти.

"Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти е необходимо, за да се обезпечат дейности като организиране на навременни професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература", пише в него.

Европейските съдии определят като "абсурдни и нерядко присъщи на недемократични общества доводите, изложени в мотивите към проекта, че се налага предлаганото ограничение, за да се предотвратят зависимости от "чуждестранно влияние".

Те завършват писмото си с повторен апел към българския парламент и правителство за изключване на професионалните сдружения на магистрати от обхвата на проектозакона за изменение на съдебния закон.

Водещи

Най-четени