БАБХ погва производители и търговци на хранителни добавки 30.01 | 16:05

Нерегламентираните продукти с подвеждащ текст ще бъдат иззети от пазара

От Ивелина Георгиева

От утре Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започва масирана акция в страната в търговските обекти, в които се предлагат хранителни добавки. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов.

Той допълни, че от години на българския пазар се предлагат храни и хранителни добавки, които не е ясно, какво съдържат, но пишат на етикетите си, че лекуват болести като рак, цироза и др.

"Сами разбирате, че е невъзможно храна да излекува рак, поради простата причина, че това е нелечима болест", коментира министър Найденов.

Масово се предлагат в магазините и фитнес центровете хранителни добавки, които са без указания и нямат превод на български език, посочи директорът на БАБХ Йордан Войнов. Освен това тези продукти масово се купуват от интернет и така нямат никаква възможност за проследяемост, добави Войнов.

"Натъкваме се на драстични нарушения, а това е доста опасно, затова предприемаме тази масирана акция", коментира директорът на БАБХ пред iNews.

По думите му често срещана практика е тези продукти се регистрират като хранителна добавка, за да бъде избегната регистрацията за лекарства. При регистрацията на хранителната добавка няма акцизи, няма тежка регистрация, както при лекарствата и съответно се реализират свободно на пазара, което е недопустимо, обясни Войнов.

Голяма част от тези продукти нямат и срок на годност, посочи Войнов. Повечето от тях са внос от САЩ и пристигат тук без никакви указания и срокове на годност.

Хранителните добавки най-често се употребяват от младите хора и тези, които спортуват във фитнес центровете. В тази връзка от утре (31 януари) обект на масираната проверка ще бъдат всички фитнес центрове, магазини и предприятия, в които се произвеждат такива добавки.

Министърът на земеделието от своя страна поясни, че вече е разпоредил да бъдат подготвени и законодателни промени за тези продукти.

Водещи

Най-четени