БАБХ спря дейността на заведението и фирмата за кетъринг, свързани хранителното отравяне на ученици от Варна 21.12 | 14:15

Взети са отривки от работни повърхности и от ръцете на персонала

От iNews.bg

Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) издаде и връчи вчера, 20 декември, заповеди за спиране експлоатацията на заведението и фирмата за кетъринг, свързани със случая с хранителното отравяне на ученици от гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" – гр. Варна. Те вече са запечатани. На собствениците на двата обекта ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за храните, след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната. Екипът от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ- Варна) и Регионална здравна инспекция – Варна (РЗИ-Варна) извърши епидемиологично проучване. Лабораторните анализи от взетите проби за изследване от работната среда и персонала са установили, че отривките от ръцете на персонала и от заведението (в което се е провело коледното тържество) и от производственото предприятие (външната кетъринг фирма, която е приготвила и доставила храната), са положителни за стафилококи и отрицателни за ешерихия коли и ентеробактерии. На 17 декември след подаден сигнал от родител до РЗИ-Варна за случай с ученици със симптоми на хранително отравяне регионалната здравна служба уведомява ОДБХ-Варна. Постъпилата информация е за хранителен взрив при деца от 9-и клас, които на 15 декември са били на коледно тържество в заведение във Варна. От 96 ученици, 58 са с прояви на стомашно-чревни оплаквания. Едно дете е хоспитализирано по желание на родителите. Областната структура на БАБХ извърши същия ден проверка на мястото, на което е проведено училищното събитие, регистрирано като кафе-аперитив. След като инспекторите на областната дирекция обследват пътя на доставка на кулинарната продукция и предполагаемото заразяване, се установява, че за сервиране не са използвани 2  Гр. София, 1606, бул. ”Пенчо Славейков” № 15A  +359 (0) 2 915 98 20, +359 (0) 2 915 98 98, www.babh.government.bg прибори за еднократна употреба. Хигиенното състояние на обекта е задоволително, осигурени са миещи и дезинфекционни средства, личните здравни книжки са редовно заверени. Взети са проби от работни повърхности и от обслужващия персонал на заведението. На 18 декември е извършена проверка в производственото предприятие, от където е доставена храната. Извършена е проверка на произведените и доставени храни за мероприятието. Като суровини за приготвяне на продуктите са използвани маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка. Те са въведени във входящ дневник, представени са придружителни документи. Продуктите са в срок на годност и правилно съхранени. Взети са отривки от работни повърхности и от ръцете на персонала.

Водещи

Най-четени