БАН ще работи за развитието на Дунавския регион 17.11 | 21:14

Академията става част от мащабен научен проект, част от стратегията на ЕС

От Андриян Георгиев

Съвместният изследователски център на Европейската комисия - Joint Research Centre (JRC), подписа споразумение за тясно сътрудничество с академии на науките от държавите-членки от Дунавския регион.

Подписи под споразумението поставиха председателите на Българската академия на науките (БАН), на Унгарската академия на науките (HAS), на Румънската академия (RА) и на Словашката академия на науките (SAS). Документът е част от стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион и беше подписан по време на петото издание на Световния форум за наука, организиран от Унгарската академия на науките, в сътрудничество с UNESCO, ICSU, и AAAS.

Споразумението поставя началото на научна инициатива за сътрудничество под наслов "Наука за Дунавската стратегия." Дейностите за сътрудничество са в обширни области от взаимен интерес, като екологични информационни системи, в селското стопанство и изменението на климата, за устойчиво управление на природните ресурси - вода, почва, гори, въздух, земя, биоразнообразие, както и екологичните рискове, свързани с горски пожари, суша и наводнения. Инициативата ще бъде отворена за участие и за Национални академии и изследователски центрове и на другите страни от Дунавския регион.

"Подписаният документ е изключително важен за Българската академия на науките. Той ще даде възможност за още по-ефективно използване на научния ѝ потенциал, в рамките на сътрудничеството по Дунавската стратегия на ЕК. В това споразумение е включена и програма за бъдещо финансиране на научни проекти между страните от Дунавския регион”, съобщи след подписването председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

Водещи

Най-четени