БДЖ не може да си покрие дълговете без помощта на държавата 15.11 | 12:51

Това било заради лошото управление на предишното ръководство

От Христина Рафаилова

Предишното ръководство на БДЖ е докарало до такова състояние железниците, че те не могат да покрият без помощта на държавата огромните си дългове към кредиторите.

Това каза транспортният министър Данаил Папазов по време на парламентарния контрол. Той добави, че компанията е в състояние да плаща лихвите по заемите, но не и падежите на главниците, които предстоят скоро. 

Той подчерта, че през последните 4 години финансовото състояние на холдинга се е влошило изключително. За периода 2009–2012 г. задълженията на дружеството са се увеличили със 193 млн. лв. За сравнение от 2005 г. до 2008 г. те са нараснали с 5 млн. лева. Същевременно през изминалите 4 години субсидиите за БДЖ са били повече с 217 млн. лева. 

При предишното управление не са покривани задълженията към кредиторите, а отношенията с тях са били рязко влошени.  

Папазов заяви, че в момента продължават да текат преговорите със заемодателите на компанията, като целта е дълговете ѝ да бъдат преструктурирани. Следващата седмица започва да функционира работна група, която ще търси решение именно по този въпрос. 

Министърът отчете, че само през октомври задълженията на БДЖ са намалени с 30 млн. лева. Също така нетната загуба на холдинга е редуцирана на 18 млн. лева. 

Сред краткосрочните мерки за оздравяване на дружеството са оптимизацията на ръководството, администрацията, както и на подвижния състав. Предстои да бъдат пуснати редица бързи влакове, стана ясно от думите на Папазов. 

В дългосрочен план предстои подмяна на влакове. 

Преди време шефът на БДЖ Християн Кръстев заяви, че дружеството е водено умишлено към фалит и че има възможност предишното ръководство да бъде дадено на прокуратурата. 

Водещи

Най-четени