БСП: 100 души пречат на 25 хиляди студенти да учат 26.10 | 15:43

Говори се, че Иво Прокопиев стои зад протеста на студентите в СУ

От Филипа Тодева

Дано името на Прокопиев само така да се върти и да не е истина, че той със своите пари стои и зад този младежки устрем. Това коментира председателят на комисията по образование и наука в парламента Ваня Добрева, предаде БТА.

"Струва ми се нарушение на всякакви демократични права 100 души да пречат на другите 25 хиляди души да участват в учебен процес", каза Добрева. По думите й исканията, които се чуват, не засягат въпроси на образованието. Тя постави въпроса защо преди две години, когато бяха увеличени рязко таксите на студентите, бяха стопирани всички опити на част от студените да протестират.

Добрева припомни, че има закон за автономията, според който университетите не са пространство за политически дейности. Янаки Стоилов коментира, че окупационните действия нямат нищо общо с демокрацията.

"Спомням си, че в началото на миналия век, когато студентите освиркват княза, той затваря университета. Сега стигнахме до там определена група студенти да затворят сами своя университет", направи паралел Янаки Стоилов. По думите му в този случай ограничена група хора налага воля върху мнозинството. 

"Ако ръководството на СУ подкрепя окупацията, е съотговорно с тези, които в момента пречат Университетът да бъде използван по неговото предназначение и да се занимава главно с образование и наука", коментира Янаки Стоилов.

Най-четени