БСП: ГЕРБ трябва да осъзнае отговорността си и да състави правителство 26.10 | 16:06

Социалистите предлагат Янаки Стоилов за зам.-председател на 43-тото НС

От Теодора Кокаланова

Апелираме най-голямата политическа сила в парламента, начело с нейния лидер, да осъзнаят своята отговорност за съставянето на работещо правителство в България. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов след пленума на партията. 

Относно възможността за провеждане на нови избори по думите на Мерджанов силата, която е искала предсрочните избори, е била именно ГЕРБ. "Никакви извинения не биха били в състояние да оправдаят несъставяне на правителство", подчерта Атанас Мерджанов.

Той изтъкна, че нищо не може да оправдае факта, че три седмици се губи и ценно управленско време. "Тази ориентация за съставяне на дясноцентристко правителство, трябва да бъде окончателно финализирано", каза още социалистът.

След днешния пленум стана ясно, че лидерът на БСП няма да застане начело на 43-тото народно събрание. "Отказът е по-скоро проява на осъзнаване на невъзможността по такъв начин да бъде осъществена бленуваната широка коалиция, която не надвишава числото 123", отбеляза Мерджанов. 

По думите му ситуацията би била друга, ако пропорцията беше различна. "Бих се отнесъл малко по-прецизно към поканата за оглавяване на 43 НС, това е повърхностен поглед. Освен това, ако някой е предполагал, че БСП толкова лесно би била склонена да споделя политическа отговорност, жестоко се заблуждава", заяви Атанас Мерджанов.

Социалистът бе категоричен, че БСП се отнася изключително отговорно към създалата се ситуация и отговаря конструктивно и подчерта, че след днешната лидерска среща ще продължат да участват във всякакви формации за разговори, но остават в опозиция в 43-тия парламент.

Според Мерджанов, изказванията, че от Брюксел се оказва натиск за съставяне на широка коалиция, се преекспонират. "Ние сме самостоятелна държава и преди всички отчитането на националните особености, са водещи. Ако за другите не важи, в БСП важи в най-голяма степен", посочи Мерджанов.

Мерджанов призна, че Изпълнителното бюро е издигнало кандидатурата за зам.-председател на Народното събрание в лицето на Янаки Стоилов, предаде агенция "Фокус". "Въпреки свръхочакванията за бурен пленум, заседанието приключи в дисциплиниран дух", обясни Мерджанов.

Той категорично заяви, че Михаил Миков ще бъде председател на ПГ на "БСП лява България". Мерджанов уточни, че за заместник-председатели са избрани Ангел Найденов, Корнелия Нинова и самия той, а за секретари Жельо Бойчев, Кристиан Вигенин и Чавдар Георгиев. 

"Утре ще бъде заседанието на парламентарната група от 11:00 часа", обяви Мерджанов. Той добави, че от БСП няма да участват с кандидатура за председател на Народното събрание, тъй като това е право на ГЕРБ. Мерджанов разясни, че по време на пленума Миков е информирал членовете на Националния съвет за водените разговори с лидера на ГЕРБ, както и от резултатите от участието на екипа на БСП.

Той посочи, че тяхната позиция по време на консултациите, е била одобрена от Националния съвет. "Беше взето решение за съкращаване на щата с 8% на БСП. Предложението беше прието с един глас против и въздържали се", заяви Мерджанов и добави, че до края на годината ще бъдат приети и други форми за преструктуриране на щата на "Позитано". 

Водещи

Най-четени