БСП брани Добруджа от добива на газ, екоминистърът - не 03.11 | 15:52

Левицата привика в парламента Нено Димов, който защити инвеститора

От iNews.bg

Социалистите бранят Добруджа от проучванията за добив на газ, каквито инвестиционни намерения има фирма на собственика на "Овергаз" Сашо дончев. Депутатът от левицата Красимир Янков използва парламентарния контрол, за да поиска обяснение от екоминистъра Нено Димов по темата, провокирала гражданите на Генерал Тошево и 18 села в общината да излязат на протести.

Срещу намерението на българския инвеститор "Русгеоком БГ" са събрани повече от 2000 подписа, обясни Янков. На 17 декември предстои местен референдум в генерал Тошево по въпроса за добива на газ.

Социалистът припомни намерението от преди години да се проучи добива на шистов газ, който отново доведе до масови протести. Притеснението на хората в добруджа е изключително голямо, защото дупченето за газ може да замърси водата и земята им, да съсипе земеделието, което е основния им поминък и да застраши живота и здравето им, аргументира се червеният депутат.

В отговора си от парламентарната трибуна екоминистърът посочи, че е възложен доклад по ОВОС на бизнес намерението още от 2014 г. Инвестиционното намерение планира добив в четири зони в класическо газово находище, подчерта Димов и защити инвеститорите.

"При добива ще се използват конвенционални методи, които няма да повлияят на подземните води", увери той. И поясни, че ще се търси и второ мнение за добива от научната област и в зависимост от това ще се предприемат следващи стъпки по ОВОС.

Красимир Янков е загрижен за притеснението на хората в региона, че добивът ще става в земеделска обработваема земя. Представителят на БСП настоя министърът или да успокои напрежението, или да застане зад хората. "Трябва да отговаряме на обществените очаквания", каза социалистът и призова държавата да спре инвестиционното намерение за добив на газ.

Водещи

Най-четени