БСП и ДПС внесоха подписката за оставката на Главчев 16.11 | 12:12

88 депутата застанаха зад предложението той да бъде освободен

От iNews.bg

БСП внесе 88 подписа за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Димитър Главчев, съобщиха от парламентарната група. Подписката за оставката му е подкрепена и от депутати от ДПС.

Според парламентарния правилник председателят на парламента може да бъде предсрочно освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители. Трябва да е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност, отбелязва Нова ТВ.

Предложението за оставка трябва да бъде поставено на гласуване в петък. Тогава ще бъде дадено право на Главчев да бъде изслушан. Предложението ще бъде прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

В сряда председателят на Народното събрание отне думата на лидерът на левицата Корнелия Нинова и я отстрани от заседанието заради оскърбяване на Народното събрание и членовете на Министерския съвет.

Това е второто искане за оставка на Димитър Главчев, което БСП внася в парламента.

Водещи

Най-четени