БСП иска Борисов да обяснява в парламента за дипломатическата война срещу Русия 28.03 | 12:19

Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, каза Вигенин

От iNews.bg

"Притеснени сме от развиващата се дипломатическа криза. Можем да я наречем дипломатическа война, която наподобява периода на Студената война. Настояваме Борисов да дойде в НС и да ни информира за ситуацията". Това заяви  секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин пред журналисти в парламента. Той подчерта, че това може да стане и на закрито заседание. "Ситуацията е толкова динамична, че очакваме Борисов да дойде още днес или утре. Не знам какви са му международните ангажименти - често го крият по този начин, но няма по-голям ангажимент в момента от сигурността на страната", коментира той.

"Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство – в последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия на външния министър, на министър-председателя. В такава ситуация това най-малкото създава рискове и за страната", посочи Вигенин. Според него, когато заемем една позиция, тя трябва да се отстоява. Той обясни, че министър-председателят трябва да предостави повече информация за причините да извика за консултации българския посланик в Москва. "Тази информация той дължи на българските граждани, но и на народните представители", допълни той.

"Към този момент не сме видели убедителни доказателства, да не кажа изобщо доказателства, че Русия е замесена в случая "Скрипал" пряко. Ако такива доказателства бъдат предоставени, бихме могли да проявим известно разбиране към това, което се случва", каза още народният представител, но подчерта, че за момента не вижда никакви основателни причини за развихряне на тази дипломатическа война. Вигенин разясни, че отзоваване е сериозна форма на сигнал към дадена страна, а извикването за консултации е сравнително мека позиция. Той припомни, че през 2017 г. за консултации е била извикана Надежда Нейнски, а днес отношения между България и Анкара са различни.

"Не знам в каква посока води действието на правителството – дали не е първа стъпка към последващи по-сериозни действия. За разлика от други страни членки на ЕС, които не предприемат действия, по този начин България се солидаризира с искането на Великобритания – всички нейни партньори да отзовават дипломати", коментира народният представител. По неговите думи, ако руски посланици на Русия бъдат изгонени от страните членки, това е толкова крайна мярка, че е почти една крачка преди обявяване на война. "Надявам се, че това няма да се случи", каза още Кристиан Вигенин. Той уточни, че позицията на БСП е в развитие, защото тепърва предстои да се види какво ще се случи в следващите часове и дни. "Надявам се българското правителство да не действа под натиск на чужди служби или правителства", допълни той.

Водещи

Най-четени