БСП иска Сметната палата и прокуратурата да проверят "Екоравновесие" 20.06 | 20:32

Червените съветници ще искат извънредна сесия на СОС за кучетата

От Ивелина Георгиева

Прокуратурата да провери работата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов като директор на Общинско предприятие (ОП) "Екоравновесие", поискаха от градския съвет на БСП.

От БСП са внесли искане в прокуратурата, с което да се провери доклада за работата на "Екоравновесие", който е бил готов още миналата година.

В този доклад били констатирани системни нарушения, а загубите за Столичната община били в размер на стотици хиляди левове.

Да се възложи одит от Сметната палата, с който да се види законосъобразността и ефективността на изразходваните средства в ОП "Екоравновесие”, настоя народният представител от БСП Анна Янева от парламентарната трибуна.

Тя отбеляза, че през последните години проблемът с безстопанствените кучета придобива застрашителни размери, а броят на кучетата и тяхната агресивност се увеличава непрекъснато. Депутатът отбеляза, че са зачестили и случаите на ухапани граждани и припомни злощастната съдба на починалия вследствие на нападение от кучета проф. Ботьо Тачков, както и за втория смъртен случаи преди дни

Според Анна Янева зачестяват критиките на софиянци към "Екоравновесие" – за безстопанственост, корупция, лош контрол, неефективно управление на приютите и кастрационните центрове. Народният представител припомни, че все пак предприятието е на бюджетна издръжка от общината.

Според общинския съветник от БСП Милка Христова в голямата си част мерките, които предприема Столична община и "Екоравновесие", касаят следствието, а не причината за проблема, тъй като по данни на организацията "4 лапи" 50% от кучетата на улицата са бивши домашни любимци.

За решаването на този проблем има законодателство и наредба, които обаче не се изпълняват, смята Христова.

Според наредбата за домашните любимци следва всеки гражданин, собственик на куче, да чипира своя домашен любимец, да го регистрира и да заплати съответната такса.

По данни на градския съвет на БСП такава манипулация до момента е извършена само на 1000 кучета, което е около половин процент от всички домашни любимци, които са около 20 000 в София, заяви Христова. По думите ѝ няма данни за актове и наложени глоби при неизпълнението на предписанието за регистрация.

Мобилните групи, които са към всяка районна община не извършват системни проверки, както е изискването в наредбата за изпълнението на правилата, допълни общинският съветник.

Отговорните органи, контролиращи наредбата, работят по писмени молби, жалби и сигнали на гражданите с входирани номера, но не работят по анонимни сигнали. Това обезсмисля прилагането на наредбата, посочи като още един проблем за несправянето с въпроса Христова.

Тя даде пример, когато някое домашно куче ухапе съседско дете, трябва мобилната група веднага да дойде, както идва пожарната или линейката и да констатира деянието, за да може да наложи съответната глоба, която е от 1000 до 2000 лева. Това би помогнало и на пострадалия човек да защити своите права в съда.

От БСП ще предложат промени в наредбата за домашните любимци, които ще включват да може да се приемат сигнали, които са с достатъчно данни да идентифицират подателя на сигнала и предложения свързани с разширяването на регистъра и проверките за спазването на наредбата за домашните любимци и проблема с безстопанствените кучета.

От червената партия ще искат още да бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет.

Според Христова всичко се дължи на мудността в администрацията и увлечени в проблема с глутниците не се обръща внимание на домашните кучета, които са първоизточника на проблема.

"Хора умират, разкъсани от животни, в столицата на европейска държава, някой трябва да отговаря за тези жертви”, категоричен беше депутатът Георги Терзийски.

По думите му софиянци се съмняват дали има желание да се намери решение на проблема. "Проблемът не се решава, за да има бюджет, да има кучета и пари, които да се усвояват”, обобщи Терзийски.

Председателят на ПГКБ Михайл Михов пък нападна Центъра за градска мобилност и поиска Сметната палата да направи одит и на неговите средства.

Водещи