БСП не иска хаос и избори 12.06 | 16:39

Партията обсъжда бюджета и политическата криза на Национален съвет

От iNews

Депутати от БСП се обединиха около мнението, че нови избори ще доведат до хаос в държавата. Очаква се днес те да обсъдят политическата криза по време на Националния съвет, който започна в централата на партията на ул. "Позитано" 20. Други теми, които ще бъдат разгледани, са  предстоящото приемане на актуализацията на държавния бюджет през месец юни и предложенията на БСП по актуализацията на Закона за държавния бюджет, Закона на бюджета на ДОО и Закона за бюджета на НЗОК. В дневния ред ще залегне още подготовката за местните избори през 2023 г.

БГНЕС припомня, че още в първия си коментар след като лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че оттегля министрите си и излиза от коалицията, Нинова изрази позицията, че нови избори сега ще донесат още хаос и задълбочат кризите. За нея най-важната точна в дневния ред на парламента и обществото е актуализацията на бюджета, за да могат да се реализират предложените от правителството антикризисни мерки.

 

Политически идиотизъм

Народният председател от БСП Драгомир Стойнев заяви преди началото на заседанието, че страната ни има нужда от правителство. ''Този, който ви говори, че в момента е по-добре да има избори, отколкото правителство, било то коалиционно, било то експертно, за мене, бих казал, че е политически идиот'', категоричен бе Стойнев.

Депутатът Филип Попов допълни, че трябва да се прояви отговорност и зрялост. ''Актуализацията на бюджета означава помощ за пенсионери, за млади семейства, за бизнеса. Държавата не трябва да бъде хвърлена в хаос, а това ще се случи, ако се стигне до предсрочни избори'', заяви той

Попов съобщи, че не са обсъждани имена за министерските постове, които ще бъдат овакантени от ''Има такъв народ''. 

Оставане в коалицията

''Ако има някаква мисъл и чувство за отговорност у хората, които са в Народното събрание, би трябвало да гласуват за актуализацията на бюджета, дори и да не им харесва съвсем, защото другото означава обричане на българите на мизерия'', каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

От думите на Гьоков стана ясно и че левицата ще разисква въпроса за оставането на БСП в управляващата коалиция. ''Какво ще се случи – не знам, но моето желание е да мине актуализацията на бюджета, за да могат да бъдат подкрепени хората и бизнесът в това време на криза и на инфлация'', каза още той. Социалният министър бе категоричен, че става въпрос за подпомагането на най-бедните слоеве от обществото. По думите му всяка стъпка встрани от това, което е предложено, нарушава баланса на целия бюджет.

Гьоков определи мисълта, че можем да приемем бюджета на държавното обществено осигуряване без да приемем обществения бюджет, като "много наивна".

Най-четени