БСП няма да подкрепи кандидатура на ГЕРБ за шеф на парламента 20.05 | 17:12

Единственото "спасение за България" - програмното правителство, смята Станишев

От Ивелина Георгиева

Няма как да се подкрепи кандидатура на ГЕРБ за председател на Народното събрание. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пленум на партията.

Той обясни, че именно политиката на ГЕРБ е унизила Народното събрание и е превърнала парламента на България в "един гумен печат и в институция, която изпълнява волята на Министерския съвет в една парламентарна република.

Според Станишев една от задачите на бъдещия парламент е да се промени коренно работата му, като Народното събрание се превърне в истински център на властта, където се води дискусия за политика и за възстановяване на доверието в парламента.

Сергей Станишев заяви, че ще предложи кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател при получаване на проучвателен мандат за сформиране на правителство. Според него предсрочни избори означават хаос и пагубни последици за страната. Затова той вижда единственото "спасение за България" в програмното правителство.

Програмните намерения, които ще бъдат представени от Пламен Орешарски, са отворени, подчерта Станишев, цитиран от агенция "Фокус".

"Убеден съм, че ако имаме силна дискусия с мисъл за страната, можем да разширим доверието”, каза още Сергей Станишев.

Социалистът заяви, че този път ситуацията не е нито 2005 г., когато имаше спокойна икономическа обстановка, нито 2009 г. Затова е необходима изключителна отговорност, а Народното събрание трябва да се захване с най-сериозните проблеми.

"Трябва час по-скоро да се сформират временни парламентарни комисии – за сметките за ток, по спешните икономически мерки, за да започнат фирмите да работят, временна комисия за диалог с гражданското общество”, каза лидерът на БСП.

Той обясни, че е необходима промяна в отношенията между парламента и гражданското общество и за целта трябва да се сформира временна анкетна комисия за това.

По думите му ситуацията в държавата е извънредна икономически и трябва незабавно да се заемат с решаването на проблемите.

Затова от БСП ще настояват парламентът от първия ден на своята работа да се захване с реалните неща.

Станишев заяви категоричната решимост на БСП да работят за хората, за спасителни мерки за икономиката, за домакинствата, за държавността – това, което е в основата на плана "Орешарски".

"Кампанията беше проведена в изключително трудна среда. Цялата държавна мощ работеше за една политическа партия – ГЕРБ. Всеки участник в изборите го е видял и почувствал”, заяви Сергей Станишев.

ГЕРБ добре осъзнават, че не могат да сформират правителство, коментира водачът на социалистите.

Според него те искат да останат във властта по втория начин, от задния вход, за да се спасяват, да заличават следи и да не носят отговорност.

Водещи

Най-четени