БСП организира национален протестен митинг в София 05.11 | 15:33

Протестът е под мотото "Срещу бедността и мизерията, предизвикани от управлението на ГЕРБ"

От Кремена Бедерева

БСП организира национален протестен митинг в София тази неделя, съобщи в Пловдив народният представител Петър Мутафчиев.

Протестът е под мотото "Срещу бедността и мизерията, предизвикани от управлението на ГЕРБ". Задача на правителството е да прави политики, а за поредна година, в предложения от ГЕРБ бюджет на страната няма и помен от това, каза Мутафчиев.

По думите му няма достатъчно средства за намаляване на безработицата, за реализацията на активни политики в сферата на заетостта. Според депутата от БСП това е бюджет на замразените социалните плащания.

Няма да има увеличение на плащанията за майките, за хората с увреждания и безработните, констатира Мутафчиев и допълни, че дългоочакваното вдигане на пенсиите няма да покрие и процент от скока на цените на лекарства, храни, електроенергия.

От БСП са предложили алтернативен бюджет, според който да се увеличат парите за месечни добавки за деца на 50 лева и предоставянето им без подоходен критерий. Настояваме майчинството да стане 310 лева, каза Мутафчиев.

Социалистите искат още минималният размер на обезщетението за безработица да отпадне и да бъде фиксиран на 60 процента от дневния размер на минималната работна заплата. И тъй като управляващите ще питат откъде ще се финансират тези предложения, то отговорът е: Да се преструктурират политиките или по-скоро да има политики, каза още народният представител.

Водещи

Най-четени