БСП пита Борисов: Заплаха №1 ли са Китай и Русия? 02.07 | 17:55

Червените искат премиерът да се разграничи от Цветанов Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2018/07/02/bsp-pita-borisov-zaplaha-1-li-sa-kitai-i-rusiia.381066

От iNews.bg

БСП попита премиера Бойко Борисов дали стои зад позицията на заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов, че Русия и Китай са сред основните заплахи за мира и сигурността.


Вторият човек в управляващата партия обяви на брифинг преди дни, че "Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността".

"Като оценяваме това изявление като безотговорно, непремерено и създаващо рискове за България, приемаме, че то е официална позиция на партията, респективно и на излъченото от нея и нейната Парламентарна група правителство", се казва в изявление на ръководството на БСП.

В него социалистите питат премиера как тази позиция кореспондира с обявените от него усилия за нормализиране на отношенията с Русия при неотдавнашната му визита в Москва.

"Как ще бъдат развивани енергийните проекти със страна, която е обявена за "основна заплаха за мира и сигурността", искат да знаят още червените.

Те питат и как изявленията на Цветан Цветанов кореспондират с предстоящата на 6-7 юли среща в София Китай - Централна и Източна Европа.

"Как ще бъдат постигнати целите на визитата на Ли Къцян, след като дни преди това е обявен за премиер на страна - "основна заплаха за мира и сигурността"?, обръщат се още от БСП към Борисов.

Социалистите настояват българският премиер да поеме лична отговорност за тези изявления като или ги потвърди, или се разграничи от тях категорично "със съответните действия по отношение на втория човек в партията му".

"Липсата на такива действия за нас ще означава, че правителството се солидаризира с тези позиции или че вторият човек в ГЕРБ вече, де факто, е първи", завършват от БСП.

Водещи

Най-четени