БСП с преднина пред ГЕРБ преди 25 май 16.04 | 13:02

Ако изборите бяха днес, между 3 и 6 формации ще вкарат депутати в Европарламента

От Ивелина Георгиева

40 дни преди предстоящите евроизбори Институтът за модерна политика публикува социологическо изследване за електоралните нагласи на гражданите в периода 1-12 април.

Борбата за изборните резултати отново е между водещите партии ГЕРБ и БСП. Изследването регистрира, че "позиционната война" между водещите политически сили все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях.

Резултатите от април дават съвсем малка преднина на ГЕРБ пред БСП - с 0,8%, докато през март социалистите водеха с 0,5-1 на сто.

Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за ГЕРБ през април е 21,8%, а за БСП – 21,0%. Новата формация на Николай Бареков "България без цензура" се нарежда като трета политическа сила с 7,3%, следвана от ДПС - 5,1%, "Атака" - 4,1%, АБВ - 3,1% и Реформаторския блок - с 2,7%.

Шансовете на формации като "Атака", АБВ и Реформаторския блок в случай, че запазят сегашните нива на електорална подкрепа, ще зависят пряко от избирателната активност и

биха се оказали в по-благоприятна позиция при по-ниска активност. Очакванията на Института за модерна политика относно избирателната активност е тя да бъде между 2,4 млн. И 2,7 млн. избиратели на 25 май.

Според така представените резултати между 3 и 6 формации ще могат да получат представителство в Европейския парламент.

На въпрос за ситуацията в Украйна и дали страната ни трябва да поиска по-високи санкции за Русия най-голям процент анкетирани – 37,8% са дали негативен отговор. С отговор "по-скоро не" отговарят -21,3%. Най-малък процент - 7,6% са се обявили за налагането на по-сериозни санкции към Русия и 8,8% са посочили като възможен отговора "по-скоро да".

Относно позициите на политическите партии спрямо събитията в Крим респондентите подкрепят най-голяма степен позицията на БСП. 17,5% са отговорили, че позицията на БСП е най-близка до тяхното мнение. 16,5% подкрепят мнението на ГЕРБ за Украйна, а 7,6% застават зад позицията на "Атака".

Една пета е делът на респондентите, които смятат, че твърдата позиция на президента Плевнелиев, който настоява за сурови санкции срещу Русия, е адекватна на националните интереси – 19,4 %. По-умерената позиция, изразена от правителството на Пламен Орешарски обаче печели по-голяма подкрепа – 24,7 %.

Делът на анкетираните, които не смятат нито едната, нито другата институционални позиции за напълно адекватна на националните интереси на България е 25,3 %.

Все още оценките за работата на висшите конституционни органи като Народно събрание, президентство и правителство на повечето хора е отрицателна, от колкото положителна.

Прави впечатление и твърде ниското одобрение за работата на омбудсмана, което възлиза на едва 5,1%. Това е стойност по-ниска от одобрението към парламента, който традиционно съсредеточава обществената критика. 

Водещи

Най-четени