Бареков: Ако Борисов отстъпи една крачка назад, народът ще направи две крачки напред 06.10 | 13:23

"С нас ще трябва да се съобразяват", смята лидерът на ББЦ

От Кремена Бедерева

Ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отстъпи една крачка назад и се откаже да става премиер, то българският народ ще направи две крачки напред. Това каза председателят на "България без цензура" Николай Бареков след изборната нощ.

Новият политик беше категоричен, че няма да става министър-председател и въобще няма да влиза в изпълнителната власт. Той се мотивира с това, че народът не му отредил да става премиер или член на правителството. 

Бареков посъветва и Борисов да се вгледа в мястото, определено му от избирателите. Министър-председател се става със 120 места, а не 90. 

Лидерът на политическата сила изразни мнение, че ако шефът на ГЕРБ не стане министър-председател, ще има работещо правителство. 

Отказът от премиерския пост е условието, което Бареков постави, за да участва формацията му в евентуална коалиция.  

Новият политик беше категоричен, че не може да управлява с БСП, тъй като тя са разпаднала след вота пред очите на всички. С ДПС също не била невъзможна коалицията. "Всеки, който се е скарал с ДПС е потънал. Вижте какво се случи с НДСВ, БСП и СДС", заяви Бареков. 

Той се обяви за закриване на ДКЕВР и създаване на Тристранен съвет за сътрудничество, в който социалните партньори да  решават за цената на тока. 

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков е категоричен, че правителството трябва да бъде излъчено още с първия мандата на ГЕРБ.

"Този мандат трябва да бъде реализиран. България няма време, няма нерви да чака и да търпи политически пазарлъци."

Лидерът на "България без цензура" даде пресконференция след заседание на Изпълнителния съвет на партията. Според данните до момента партията на Бареков има 5,71% от гласовете.

"Ние сме за широко проевропейско мнозинство в НС с ясна политическа отговорност и с ясна подкрепа по групи", подчерта още лидерът на ББЦ.

"Нашата ПГ ще бъде една от най-качествените, изключително компетентни, чисти, неопетнени, млади и младолики политици с голям експертен капацитет", отбеляза още Николай Бареков.

Коалиция "България без цензура" е в парламента и с нас ще трябва да се съобразяват, заяви още Бареков. Народът очаква голямо консенсусно управление, отбеляза той. По думите му няма победител на тези избори, има големи губещи и малки победители.

Първият мандат трябва да бъде реализиран, заяви Николай Бареков.

По думите му всяка една от осемте групи в Народното събрание трябва да реши дали да участва в този формат, но това не означава, че всяка група трябва да има министри, а може да участва с даване на кредит на доверие и като конструктивна опозиция.

Това правителство трябва да е без нас - политическите лидери, за да може обществото да го приеме, коментира Николай Бареков. По думите му мнозинство в парламента трябва да изключва антиевропейските партии.

Като отличителна страна на изборите, според Бареков, е ниската избирателна активност. Виновен за това, по думите му, е целият политически елит. Хората са тревожни, разочаровани, отвратени от българските политици, напълно ги разбираме, коментира той.

Водещи

Най-четени