Бедствено положение в Смолян, гори огромен пожар 12.11 | 17:33

Пламъци са обхванали десетки декари борова гора, приближават до подстанция и бензиностанции

От iNews.bg

Бедствено положение е обявено в община Смолян. Огромен пожар бушува в близост до града и няколко села. Пламъците са обхванали няколко десетки декара борова гора. Това съобщава пред БНР зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.

Пламъците са обхванали и район, който се намира в непосредствена близост до подстанция, която захранва с ток половината град. В същото време наблизо има и няколко бензиностанции. Огънят заплашва и населени места, сред които селата Хасовица и Писаница, които също се намират близо до пламъците, обяснява Петров.

Проблемът се задълбочава и поради факта, че достъпът до района е много труден. За овладяването на пожара са били повикани всички служители на местната пожарна, както и доброволците от общината. Техните усилия обаче няма да са достатъчни, затова местните власти са поискали и помощ от Националната служба "Противопожарна и аварийна безопасност", която да изпрати хеликоптери.

В гасенето вече са се включили и военни от местното поделение, казва пред БТА областният управител Недялко Славов. Помагат им и служителите на горските стопанства в района. Опасенията за разрастването на стихията са и заради близостта му със пожароопасни обекти, обяснява той. 

Все още не е ясно какво е причинило пожара. По всяка вероятност обаче става въпрос за човешка намеса или човешка грешка. Зам.-областният управител се надява бедствието да бъде овладяно и до няколко часа положението да е по-добро.

Към момента вече два хеликоптера са се включили в гасенето на пожара, съобщи "Фокус". В най-близкия до пламъците квартал пък са се събрали доброволци, които искат да се включат в борбата със стихията, но се притесняват от липсата на опит. Хората са готови и да дежурят на смени през нощта, за да наблюдават огъня и развитието на ситуацията и да сигнализират, ако има опасност. 

Водещи

Най-четени