Бежанската вълна през България се засилва 15.08 | 19:41

С всеки ден у нас хващат все повече мигранти, за 3 седмици сърбите спрели над 2200 да отидат при тях

От iNews.bg

Обръчът на бежанската криза около България се затяга. И това се доказва от данните от последните дни. От една страна всеки ден у нас се залавят все повече и повече мигранти, преминали нелегално родната граница. В същото време Сърбия, която е следващата "спирка” на бежанците в опитите им да достигнат страните от Западна Европа, редовно обявява все по-голям брой спрени мигранти, които са се опитали да преминат незаконно общата ни граница. Доказват го и събитията от днес.

Само в Бургас полицията залови група от 40 бежанци, натъпкани в 2 джипа от каналджии. Няколко часа по-късно Белград обяви, че от началото на съвместните операции на военните и граничните полицаи в Сърбия е било предотвратено незаконното влизане на над 2200 мигранти от България. Става въпрос за период от 3 седмици, което означава средно по над 100 човека на ден. Информацията пък идва съвсем скоро, след като стана ясно, че в близост до границата с Унгария сръбската полиция е хванала български камион да превозва нелегално за Германия 7 бежанци.

"От 22 юли, когато на сръбско-българската граница започнаха да действа съвместните патрули от полицаи и военни, е предотвратено нелегалното проникване в страната на 2275 мигранта. Става въпрос основно за граждани на Сирия, Пакистан и Афганистан”, казва говорителят на сръбското Министерство на отбраната Йован Кривокапич, цитиран от ТАСС. Кривокапич уточнява, че от разпитите на заловените мигранти се потвърждава, че тяхната цел е била през Сърбия да проникнат в Унгария, а след това да продължат пътя си към западноевропейските страни. Той допълва и че за въпросния 3-седмичен период военно-полицейските патрули са успели да заловят и 24 каналджии, занимаващи се с незаконен трафик на бежанци.

Най-четени