Без винетка на Северната тангента, отсече Бойко Борисов 02.01 | 13:30

АПИ да си пренареди плановете, разпореди премиерът

От iNews

Няма да има винетки за ползването на Северната тангента, отсече премиерът след извънредно заседание с участието на шефа на АПИ, регионалния министър, финансовия и вътрешния министър, предаде Канал3.

Борисов припомни, че и Северната, и Южната дъга са направени за удобство на хората и затова ситуацията си остава същата, като през миналата година.

"Независимо от логиката и това, че принципът е "който кара повече, той плаща повече", независимо от това, че е ясно, че едно е да чистиш и поддържаш 2 платна, каквито бяха по времето на социализма и при управлението на БСП от Околовръстния път, то беше много скоро, друго е да поддържаш 12 платна", вметна Борисов.

"А и смисълът на това да правим Южна дъга, Северна тангента, Западна дъга и какво ли не още, е бил винаги в услуга на гражданите да пътуват по-бързо, по-безопасно, по-лесно и съответно това да дава възможност за по-високи доходи. Което също е факт", аргументира той отказа на държавата, в лицето на АПИ да взема пари за винетки от жителите на кварталите кай София, които ползват пътя, за да дойдат на работа в столицата.

"Това съм разпоредил на регионалното министерство и АПИ, от това, което е било миналата година. Както Южната дъга е в рамките на града, така и Северната тангента е в рамките на града. И тя е правена, за да им е по-удобно на хората. Така че съм разпоредил да си преправят плановете и така както са отчитали досега винетната система, така да продължи и през 2019 г." отсече Борисов, а Глосов запази мълчание.

Шефът на Пътната агенция дойде за среща с премиера веднага след заседанието на кабинета.

"Надявам се да не се спекулира повее по тази тема", обобщи Борисов.

Той обаче заяви, че пътищата, които строи държавата, общините да бъдат така добри да си ги поддържат.

Водещи

Най-четени