Без двойкаджии в шести клас 10.10 | 20:46

По-малките ще минават в горен клас с двойки без поправителни изпити

От Филипа Тодева

Депутатите в просветната комисия отхвърлиха разпоредбите, които даваха възможност на учениците да минават от 5-и в 6-и клас дори да имат двойка по един от учебните предмети. 

Това стана при второто четене на Закона за предучилищното и училищното образование. 

Учениците от 1-ви до 3-ти клас включително, които са получили незадоволителни оценки, и учениците от 4-ти клас, които имат годишна оценка слаб (2) по учебен предмет, няма да полагат поправителни изпити и да повтарят класа, ако са се обучавали в присъствена форма. Те ще минават директно в по-горен клас. 

Учениците от 1-ви до 3-ти клас включително ще получават само оценки с качествен показател - "отлично”, "много добре”, "добре”, "задоволително”, "незадоволително”. В 4 клас оценките вече стават количествени и качествени. 

Депутатите отхвърлиха предложението на колегите си Валентина Богданова и Ивелин Николов от БСП за създаването на независима от МОМН агенция за външно оценяване. Управляващите са на мнение, че е по-добре този орган да е подчинен на МОМН, за да подлежи и на парламентарен контрол.

"Нямаме реална система за външно оценяване в средното образование", отбеляза депутатът от ДПС Лютви Местан. Според него умението на ученика да съставя текст е достатъчно условие, за да получи оценка среден (3) на външното оценяване. По думите му трябва да се помисли за регламент на задължителен образователен минимум.

Не се прие и предложението на Диан Червенкондев (ГЕРБ) учениците от 4-ти до 10-ти клас включително да нямат количествени оценки по предметите "изкуства”, "бит и технологии”, "физическа култура и спорт", а само с качествени показатели - "зачита се", "не се зачита".

Водещи

Най-четени