Без джамия в Кюстендил, докато Паунов е кмет 21.04 | 07:33

Повод за решението е напрежение, създадено около предложението местната джамия "Фатих Мехмед" да бъде обявена за световен паметник на ЮНЕСКО

От Кремена Бедерева

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви, че докато е кмет няма да позволи в града да има действаща джамия. Повод за изявлението му е напрежение, създадено около предложението местната джамия "Фатих Мехмед" да бъде обявена за световен паметник на ЮНЕСКО, информира БТА.

Паунов каза, че опасения за превръщането на джамията в действаща имало още през 2008 година, когато е имало интерес от определени групи, относно захранването с вода на джамията. Междувременно от партия "Атака" в Кюстендил, които събират подписка срещу идеята за реставрацията на мюсюлманския храм обявиха, че се събрали подкрепата на 2 500 души.

Кюстендилската джамия "Фатих Мехмед" е строена през 1531 година. За нейната реставрация стана ясно на изнесеното заседание на Министерски съвет, което се състоя на 21 март в Кюстендил. Тогава министър Вежди Рашидов поясни, че на съвместно заседание на 20 март т.г. между правителствата на България и Турция в Анкара е взето решение българската църква "Св. Стефан" в Истанбул да стане паметник на ЮНЕСКО.

От българска страна е предложена "Фетих Мехмед", която също да бъде включена в книгата на ЮНЕСКО, защото е прекрасен паметник на ориенталската архитектура и я прави световен паметник, след Рилския манастир.

Най-четени