Без инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи 11.01 | 19:45

Така собствениците на къщи и вили могат да монтират соларни панели на покривите на имотите си избягвайки бюрократичен етап

От iNews

Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи на покривите на сгради с до 20 киловата мощност, предвиждат промени Закона за устройство на територията (ЗУТ). Редакцията беше приета на второ четене от депутатите на днешното заседание на парламента.

Така собствениците на къщи и вили могат да монтират соларни панели на покривите на имотите си избягвайки бюрократичен етап. Не беше прието предложението за 29 киловата, тъй като има опасност от свръхпроизводство на ток и връщането му към енергийната система. Това, от своя страна, може да доведе до нарушаване на енергийния баланс.

Така се стигна до приемане на предложението мощността на покривната централа да е 20 киловата или 3 пъти присъединената мощност, но не повече от 50 киловата на домакинство. Мотивите са, че с развитие на технологиите домакинствата ще имат повече нужда от консумация.

Монтирането на покривни централи на еднофамилни къщи и вили ще става само чрез уведомителен режим към главния архитект и към ЕРП-то, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.

Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков допълва, че скоро ще стартира програмата, при която домакинствата у нас ще могат да получат пари по Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждането на фотоволтаични системи за производство на ток за лично потребление, както и за системи за затопляне на вода чрез слънчева светлина.

Размерът на безвъзмездното финансиране на инвестиции е както следва:

· Компонент 1: Закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване (БГВ) - до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв.

· Компонент 2: Закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително със системите за съхранение на електрическа енергия - до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв.

Целта на процедурата е да се увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на енергия в сектор домакинства, уточнява БНР. За целта ще се предостави финансиране за закупуването на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битова гореща вода и фотоволтаични системи.

 

Най-четени