Без повече обществени поръчки за оградата по границата 22.03 | 11:43

От БСП и ДПС обвиниха управляващите, че така искат да прикриват далавери

От iNews.bg

Ремонтът на оградата по границата с Турция вече няма да минава през обществени поръчки. Това решиха окончателно депутатите, като приеха промени в Закона за обществените поръчки на второ четене. Измененията бяха приети с 94 гласа "за", 51 "против" и 8 "въздържал се", предаде БГНЕС.

По време на дебатите червеният депутат Филип Попов посочи, че промените в Закона за обществените поръчки се правят, за да не могат да се сравнят офертите за поддръжката й и да могат да се прикрият далаверите. Той подчерта, че от БСП недоумяват защо от управляващото мнозинство, когато специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство, правят това предложение. "Очевидно е, че не е, за да се направи процедурата по- бърза и по-ефективна. Вие го правите това, за да няма прозрачност", убеден е Филип Попов.

От своя страна Хамид Хамид от ДПС подчерта, че колегите му от парламентарната група няма да подкрепи текста на вносителя. "Считаме, че в Закона за обществените поръчки този текст няма място. Абсолютно ненужен текст, който подсилва усещането в обществото, че около тази оградата продължават да се въртят нечисти дела от самото започване на този строеж до момента", заяви Хамид. Той смята, че с този текст се регламентира една далавера, каквато е и каналджийството.

Изключването на договорите за поддръжка от обхвата на Закона за обществените поръчки е много разумен и рационален, смята Диана Саватева от ГЕРБ. "За нас е доста нелогично да се размята тезата, че е необходима процедура по Закона за обществените поръчки, когато става въпрос за щети, случили се от природни бедствия. Трябва ли да чакаме да мине досъдебното производство, което е образувано от Специализираната прокуратура, за да се правят ремонти? Това меко казано е нелогично", каза още Саватева.

Водещи

Най-четени