Безплатно саниране и за най-малките блокчета 27.01 | 12:51

С приоритет обаче ще се ремонтират най-старите и най-големи сгради в най-лошо състояние

От iNews.bg

Започва санирането на най-малките жилищни блокове у нас. Такова решение взе днес на заседанието си Министерски съвет. Така в обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради вече са включени не само по-големите панелни блокове, чието безплатно саниране започна през миналата година. Досега да участват в програмата имаха право само по-големите блокове, състоящи се от поне 36 апартамента. Ограничението обаче сега пада и за безплатно саниране по Националната програма вече ще могат да участват всички блокчета, дори и най-малките, стига те да са на поне 3 етажа и да имат поне 6 апартамента. В програмата се допускат също и всички блокове строените по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство), ППП (пакетно-повдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им. На безплатно саниране могат да разчитат и всички масивни жилищни сгради, независимо от типа строителство, които са проектирани преди 26 април 1999 г.

Въпреки вдигането на ограниченията върху малките блокчета за участие в Националната програма, те вероятно ще трябва "да се наредят на опашка" след големите. В решението на правителството е изрично записано, че с приоритет ще се отпускат средства за ремонти първо на най-големите и най-стари панелни блокове. Също така предимство ще имат и всички сгради с доказани сериозни конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живущите в тях. Освен това при оценката на подадените заявления през 2016 г. общините трябва да третират с приоритет многофамилните жилищни сгради, строени по индустриален способ, като предимство се дава първо на сградите над 36 самостоятелни обекта, а след това на тези под 36 апартамента.

Има и още една препоръка. Кметствата, които разглеждат и одобряват проектите за саниране на блоковете, трябва да търсят компактен ефект от дейностите. Така например средства от Националната програма ще трябва да се насочват към целева група сгради в определени квартали, реши още правителството. Освен това общините трябва да внимават и да проверяват дали някоя от кандидатстващите сгради не е получил одобрение за саниране по Оперативна програма "Регионално развитие 2014-2020", за да се избегне двойно финансиране.

Водещи

Най-четени