Безработицата няма да надвиши 13% през 2014 г. 17.12 | 11:14

Със средствата от държавния бюджет ще бъде осигурена заетост на 21 882 безработни лица

От Ивелина Георгиева

Очаква се през 2014 г. коефициентът на безработица да не надвиши 13%. Това е заложено в Националния план по действие на заетостта за следващата година.

Той бе представен от министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в Министерски съвет.

Адемов подчерта, че коефициентът ще бъде постигнат при благоприятно развитие на стопанската конюнктура и в резултат на реализирането на всички заложени действия и мерки в Националния план. Той е разработен в три части и е разработен националния план за действие по заетостта. Посочени са целите, приоритетите, програмите, мерките и действията, които ще се изпълняват през 2014 г.

Със средствата от държавния бюджет ще бъде осигурена заетост на 21 882 безработни лица, като от тях 15 011 по национални програми и проекти и 6871 - по мерките за Закона за повишаване на заетостта, а през обучение ще минат 12 851 души.

С увеличаването на минималната работна заплата се променя размера на субсидираното възнаграждението на включените програми и мерки за безработни лица съгласно Закона за насърчаване на заетостта на 340 лв. при пълен работен ден.

През 2014 г. ще се финансира обучение на безработни лица за придобиване на ключова компетентност, общуване на чужд език и български език, което ще се финансира до 450 лева, за 180 учебни часа.

Най-масовите програми за заетост ще продължат да се прилагат през следващата година, увери Хасан Адемов.

За 2014 г. са одобрени 256 регионални програми по заетост. Ще действат и нови програми като национална програма за бежанци, програма за опазване на българската гора, програма за безработни, полагащи обществено полезен труд.

Водещи

Най-четени