Безработните спират да ходят до бюрото по труда 22.02 | 10:36

Регистрацията вече ще може да става и по интернет

От iNews.bg

Безработните ще спрат да се разкарват до бюрата по труда, за да се регистрират. Това ще стане от 1 юли т.г., когато ще заработи новата електронна система на Агенцията по заетостта. След тази дата хората, изгубили работата си, ще могат да се регистрират и по интернет. Единственото условие е човекът да има електронен подпис или персонален идентификационен код от НОИ. Нововъведенията са записани в проект на Постановление на Министерския съвет, представен за обсъждане от служебния социален министър Гълъб Донев.

"Националният осигурителен институт е в процес на разработване на електронна административна услуга за подаване на заявления за отпускането на обезщетенията за безработица по електронен път от 1 юли 2017 г., с цел отпадане на необходимостта от посещение на място в офисите на НОИ за получателите на тези осигурителни плащания. За подаване на заявление по електронен път ще се използва квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код”, пише в доклад на служебния социален министър, предаде БГНЕС.

Предвижда се от 1 юли 2017 г. лицата да посочват в заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица начина, по който желаят НОИ да комуникира с тях с оглед уведомяване за нередности и връчване на разпореждания – на гише в териториалното поделение на Института, по пощата - на посочен от тях адрес или по електронен път - на посочен e-mail. За безработните, които нямат интернет, ще се запази възможността за подаване на заявленията и на хартия в териториалните поделения на НОИ. По данни на Института около 15 000 безработни ежемесечно получават обезщетения за безработица.

Най-четени