Белгия отказа да отвори трудовия си пазар за българи и румънци 20.12 | 15:53

Новоназначения министър-председател реши да се удължи ограниченията до края на 2013 г.

От iNews.bg

Белгия отказа да отвори трудовия си пазар за работници от България и Румъния на основание на това, че много граждани от тези страни, които вече работят в страната, мамят системата за социални помощи, съобщава EurActiv.

Въпреки информациите от по-рано за противното, едно от първите решения на новоназначения министър-председател Елио ди Рупо, е да се удължи до края на 2013 г. ограниченията за български и румънски работници в Белгия.

Новината, съобщена от белгийския министър по заетостта Моника Де Конинк, се възприема като удар за България и Румъния, които се борят за вдигане на всички останали ограничения, приложими към техните граждани в страните от ЕС.

На 25 октомври, Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за премахване на ограниченията, които се прилагат за работниците от най-новите членове на ЕС.

Холандия въведе ограничения за румънските и българските работници, подобни на тези, които се прилагат за чужденци извън ЕС. А през август, Испания, която отдавна е отворила трудовия си пазар за новите членове на ЕС, въведе ограничения за румънските работници заради нарастващата безработица в страна.

Преди дни, Великобритания също обяви, че ще запази трудовите ограничения до края на 2013 г. - така направи и Ирландия в края на миналата седмица.

Германия пък прие значителни облекчения за български работници. Това стана ясно в началото на декември тази година, след заседание на германското правителство.

Според информацията, получена от EurActiv, Белгия е обезпокоена от факта, че много български и румънски граждани вече работят в страната и използват различни трикове, за да печелят от социално-осигурителната система на страната.

Най-четени