Бившите управляващи не са направили нищо за бежанците 29.11 | 09:26

Имаме капацитет да овладеем кризата, каза Найденов

От Елица Елефтерова

Бившите управляващи е трябвало да започнат подготовката за бежанската криза, а такова нещо не е направено. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в ефира на TV7. Единственото нещо, което е било направено, според него е, че някои центрове към служба "Миграция" са били променени, но не са пригодени за поемане на бежанци.  

Така се стигнало до състоянието, в което през юли, август и септември се е налагало Министерството на отбраната да пригажда стари сгради за бежанците. Ангелов посочи, че ведомството управлява имотите, които са му поверени, но не разполага с достатъчно ресурс за това. По тази причина 17 имота са предоставени за управление на общините. Има и такива, които са подготвени за продажба. Между 12 и 14 млн. лв. са дадени за охрана на обектите, които се водят собственост на отбраната.

Относно протестите срещу бежанците в Телиш Найденов предполага, че има подклаждане на напрежението.

"Няма как да мислим, че всичко се ражда спонтанно, например тази нагласа за блокиране на пътищата е външна", каза Ангелов.

Той увери, че чужденците у нас, които не получат статут, ще бъдат експулсирани. Той даде пример с иракчани, които бяха изпратени обратно в родината си, като добави, че същото ще става с всички, които са нелегално пребиваващи в страната ни. Споразумението с Турция за реадмисия на нелегалните чужденци ще ни помогне да се справим с кризата. Ангелов посочи, че до този момент направените само от министерството разходи са близо 2 млн. лв. Цената за изграждането на оградата на границата е 6 млн. лв., като от ЕС ще получим около 5-6 млн. лв, обясни Найденов. На практика това означава, че държавата ще изхарчи около 2 млн. лв.

Заради центровете в момента се възстановяват и пътищата в пограничните региони, които не са били използвани от много години. В същото време част от тези пътища се употребяват и от живеещите в региона хора. Освен директните заплахи от влизането на терористи в страната ни министърът обясни, че има и косвен риск от заразни болести, хуманитарна криза, повишаване на социалното напрежение, увеличение на престъпността.

"Това го казвам не за да разпалвам ксенофобията, а за да обясня, че сме наясно с рисковете и вземаме мерки. Имаме капацитет да овладеем кризата", категоричен беше Найденов.

Най-четени