Бизнес, синдикати и лекари единодушни: Смяната на времето вреди 09.02 | 12:05

Икономическият ефект е до 7 млн. лева, щетите по здравето на хората – до 400 млн., казва експерт

От iNews.bg

Европейският парламент вчера направи първата крачка към отмяната на лятното часово време и смяната на часовника два пъти годишно. В отделни държави по света това вече се е случило, а в други, включително и у нас, периодично започват дискусии има ли в крайна сметка ползва от въртенето на часовниците или не. Така споровете "за" и "против" смяната на времето продължават и днес. Според представители на различни браншове наистина тази практика пречи и то не само на хората, а и на бизнеса.

"Смяната пречи тотално. Доказано е, че около месец и половина минимум има адаптация на организма, въобще на хората, които са на трудов режим към новото време", казва пред БНТ председателят на Асоциацията на преподавателите по авто и мото подготовка Йонко Иванов. На подобно мнение е и финансовият експерт Мика Зайкова. "Зле се отразява и на хората в транспорта, тези които ни карат сутрин и вечер на работа. И най-вече се отразява на производителността на труда. А тоест ние печелим от спестяване на електрическа енергия, но губим от производителност", казва тя.

Други ескперти също споделят, че ефектът от смяната на времето, когато е било въведено, вече го няма. "Смяната на времето е въведена с цел икономия на ток за осветление, но в наши дни ползите са значително по-малко, отколкото вредите за здравето на работещите". Тази позиция споделят Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България и вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Пред бТВ медикът посочи, че около местенето на стрелките с час напред или час назад зачестяват случаите на инфаркти и инсулти, обострят се и депресиите. По думите му няма данни, според които икономическият ефект да е толкова голям, че да пренебрегнем здравето си.

"Спестяването на ток е между 60 ст. и 1 лев на човек в България, т.е. максимум 7 млн. лева. Вредите върху здравето се оценяват на между 300 и 400 млн. лева”, казва Иванов, позовавайки се на резултати от изследвания. Той е категоричен и че, ако в началото на века се е постигала икономия, то в момента ефектът е в най-добрия случай нулев, ако не и отрицателен.

"Някъде около месец хората физиологически се настройват. Едно е при младите, друго е при възрастните, но в рамките на един месец не се чувствате комфортно”, коментира д-р Кокалов.

Според него обаче нашата страна не трябва да тръгва към фиксиране на стрелките сама, защото това би създало хаос например с полетите. И е по-добре да изчакаме това да се случи на територията на целия ЕС, към който принадлежим.

Водещи

Най-четени