Близки на загиналите в "Аспарухово" започват битка с държавата 30.08 | 12:18

Това е единствената възможност да докажем, че има бездействие на институции, твърди адвокат

От Ани Романова

Близки на загинали при наводнението във варненския квартал "Аспарухово" започват съдебна битка срещу институциите. 19 наследници са предявили граждански искове на стойност над 3 милиона лева срещу регионалното министерство, общината и Областната администрация във Варна, съобщава БНТ.

При пороите и последвалите наводнения през юни 2014 г. загинаха 13 души. След 3 години разследване от прокуратурата прецениха, че виновник за трагедията е само природата и времето и не бяха повдигнати никакви обвинения.

Потърпевшите обаче са убедени, че за бедствието вина носят и институциите, а не само проливният дъжд. Заради което завеждат и  граждански дела в Софийския градски съд.

"Това е единствената възможност да докажем това, че има бездействие на институции. Според документите, които ние имаме и експертните заключения, се касае за натрупване на обстоятелства, включително и човешки грешки", обяснява Михаил Томов – адвокат от кантората, която е завела делото от името на потърпевшите.

"Поне да обезщетят хората. Нещо да им помогнат, нещо да направят. Целта е това. Те се дръпнаха и ги забравиха", обясни един от ищците Стефан Ангелов.

Снимка: Стоп кадър, YouYube

Водещи

Най-четени