Близнашки: Имаме отговорност за онези, които ще дойдат след нас 11.08 | 22:09

Твърде съм млад, за да изпълнявам ролята на съветник на Живков, посочи премиерът

От iNews.bg

Имаме отговорност за онези, които ще дойдат след нас. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки в интервю за БНТ. Той уточни, че една от задачите пред правителството е подготовка за актуализацията на бюджета, както и подготовка за законодателни промени.

"Нямаме намерение да разгромим предходните управляващи, но искаме да видим какво се случва, защото се наблюдават критични моменти. Длъжни сме да установим истинската картина на нещата. За нас са важни фактите, няма да се намесваме грубо в политическия живот", заяви Близнашки. Той обясни, че състоянието с финансите е доста тревожно, дефицитът на бюджета расте нагоре. "Неприятният факт е, че бюджетите са били орязани на редица администрации в полза на здравната каса, забавени са плащанията в редица европейски програми, редица договори не са финансово обезпечени. Истината беше казана от отиващото си правителство с половин уста и не се стигна, за съжаление, до актуализацията, внесена от самия експремиер Пламен Орешарски. Изправени сме пред много тежка ситуация и ще трябва да пренасочваме средства от едни програми в други", обясни служебният премиер.

Относно подготовката за предстоящите избори Близнашки посочи, че ще се опитат да заобиколят подводните камъни. "Има редица неща, които предизвикаха недоразумения на последните избори. Най-важното е да се създаде една нормална обстановка в страната, ние се стремим да създадем нормални условия и разбира се ще направим всичко възможно да минизизираме всички условия, които създават почва за опорочаване на вота. Никакви костинбродски афери няма да допуснем, категоричен е Близнашки.

Според нефо трябва да има легитимни резултати от изборите. "Доста сложна задача сме си поставили, но нямаме време за експерименти", допълни той. Може да се съжалява, че някои политически среди, които губят почва под краката си, сметнаха, че могат да превърнат служебния кабинет в свой враг. Атакуват хора, които са взели дейно участие в протестите. Такъв е случаят с правосъдният министър Христо Иванов. Той е много компетентен, изключително подготвен човек. Мисля, че той ще направи много за съдебната реформа и тези закачки не могат да уронят създадения авторитет, посочи още Близнашки. Той казал на подчинените си да свикват с "тези груби нрави в политиката".

Близнашки коментира и появилите се твърдения, че е бил съветник на бившия Първи. "Твърде съм млад, за да изпълнявам ролята на съветник на Тодор Живков. Той си имаше един кабинет с утвърдени имена, които му даваха съвети". Служебният министър посочи още, че именно на неговото поколение се е паднало да преодолее последиците от тоталитаризма. "А те са много тежки, вече 25 години се борим", посочи служебният премиер, като визира работата си с десни министри. Той заяви, че това са млади хора с добра подготовка и не мисли, че те могат да се категоризират като леви и десни.

В кабинета си Близнашки е сложил портрет на Петко Каравелов, тъй като се възхищавал на държавническата му мъдрост. Любимата му сентенция на Каравелов била: "С партия се идва на власт, но с партия не се управлява."

Водещи

Най-четени