Близо 320 000 имота по Черноморието са собственост на руски граждани 05.07 | 20:45

Цените на подобни имоти в Русия са четири - пет пъти по-високи

От Елица Елефтерова

Приблизително 320 000 имота по българското Черноморие са собственост на руски граждани, обяви Иван Велков, председател на сдружение "Недвижими имоти”.

Най-големият процент на желаещите да придобият имот у нас са от Русия. "Естествено, има купувачи и от други съседни държави – от Украйна, от прибалтийските страни, от южните републики като Узбекистан, Таджикистан, Казахстан”, посочва Велков.

По думите на Велков официална статистика сдружението ще има вероятно след края на годината, когато ще може да бъде използвана статистиката на официалните ведомства като НСИ и Агенцията по вписванията.

Причината за големия интерес, е че руснаците са заможни клиенти и се възползват от цените на имотите у нас, които са в пъти по-ниски от тези на аналогичен имот в тяхната собствена държава или другаде в Европа.

Съществува и немалка ниша от руски граждани със скромни доходи, които също намират купуването на апартамент по българското Черноморие за добра инвестиция.

"Това са съвсем нормални хора, които имат сравнително стабилни доходи. Така придобиването на апартамент в България изглежда съвсем достъпна крачка, при положение, че цените на подобни имоти в Русия са четири - пет пъти по-високи”, посочва още Велков.


 

Водещи

Най-четени