Близо 44 млн. лв. за ВиК инфраструктура във Велико Търново 08.07 | 16:06

Парите идват по линия на Оперативна програма "Околна среда"

От Андриян Георгиев

Със средства от Кохезионния фонд на ЕС ще бъде направен първият мащабен ремонт на водоснабдителната и канализационната мрежа във Велико Търново.

Договорите за най-големия инфраструктурен проект на общината по Оперативна програма "Околна среда" бяха подписани днес от кмета на Велико Търново и основните изпълнители - строителния консорциум "Еврохидросистеми" и компанията "Ню дайрекшънс", която ще осъществява строителния надзор. 

Общата стойност на проекта е 43,8 млн. лв, съобщава БТА.

В рамките на проекта, който ще бъде изпълнен на три етапа до края на 2013 г., се предвижда да бъдат подменени общо 35 км водоснабдителни и канализационни тръби в отсечката между Южния пътен възел и пътен възел "Качица", района на Старото военно училище и старата част на Велико Търново.

Целта на проекта е да бъдат подобрени ВИК услугите за 62 хил. жители на Старата столица, а загубите на питейна вода за населението поради амортизираните водопроводи да бъдат намалени от 70% до 20%.

Очаква се ремонтните работи да започнат в началото на август на ул. "Магистрална", по която преминава част от главния път от София за Варна. 

Подготвя се временна организация на движението, която цели да сведе до минимум затрудненията за бизнеса и за гражданите, които неизбежно ще съпътстват ремонтните работи, посочват от общинската управа. 

Най-четени