Бойко Борисов: В България има находища на газ* 09.04 | 09:28

Няма да ви кажа къде са, отсече премиерът

От Филипа Тодева

Имаме залежи на конвенционален газ. Това съобщи пред bTV премиерът Бойко Борисов. Засега той отказва да съобщи къде са, но подчерта, че в проучванията има 100-процентов оптимизъм.

"Искаме да сме сигурни", каза Борисов. Повече подробности той не съобщи, защото обещал на министър Делян Добрев да си мълчи. Стана ясно, че ще последва промяна в мораториума за подземните богатства. Забраната за добив на шистов газ ще остане в сила.

В сряда, на заседание на Министерски съвет, ще бъде гласувано решението за създаване 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Премиерът увери, че заради отказа от АЕЦ "Белене" няма да последва нужда от внос на електроенергия, а България ще продължи да изнася. По думите му, ако се опрем само на зелена енергия, цената на тока ще скочи 18 пъти.

Разчетите на Борисов сочат, че се планира производство на електроенергия до 14 хил. мегавата, при годишна консумация средно 5 хил. мегавата. "Какво повече, какъв апокалипсис?!", запита той.

Министър-председателят обясни, че няма наказани заради АЕЦ "Белене", защото предишното правителство е приело закон, който да го амнистира. Информацията му е съобщена от градския прокурор на София Николай Кокинов. "Ако днес обявя, че ГЕРБ ще приеме същия закон, вие, като медии, ще ни разпорите", добави той. В този смисъл каза, че не кабинетът му пази ДПС, а законът.

Борисов за пореден пък изрази тезата, че от БСП не са искали да строят тази централа, и от 2006 до 2009 година само са харчили пари. При тяхното управление е приет и Законът за възобновяемите енергийни източници - енергията от такива източници обаче, е твърде скъпа. България и сега произвежда 10 хил. мегавата. По думите на Борисов, енергията от един реактор се губи по мрежата.

Не стана ясно от думите на премиера кога битовите потребители ще усетят намалението на цената на газа с 11%. Не е ясно и дали и кога ще бъдат заобиколени посредниците при газовите сделки с Русия. "Газпром" казва: "Ще купувате от еди-кой си", обясни Борисов. Той разкритикува президента Георги Първанов, че не е направил, както бившият германски канцлер Герхард Шрьоде, който успя да намали в хода на преговорите цената на газа за Германия. Вместо това, според Борисов, Първанов прави партии и обикаля паланките.

Борисов потвърди, че държавата няма механизъм, по който да намали цената на горивата с повече от 3-4 стотинки.

Близо 5 млн. лв. трябва да получи Валентин Захариев от сделката с "Горубсо" Мадан. С тези пари трябва да бъдат платени заплатите на работниците от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали.

Истината обаче е, че работниците не вярват на Захариев - вече 5 години той бави възнагражденията им и не спазва Кодекса на труда. По думите на премиера, ако българската държава започне да принуждава частници, които са фалирали да извършват дейности, значи сме полицейска държава. Той смята, че нашата е правова, и затова не премиерът и прокурорът определят фалитите, а съдът.

Единствената солидарност на държавата към протестиращите работници е да им се дадат по 325 лв. "Другият механизъм е да хванем Захариев, да го заведем да го бият с камъни и през това време да му източват сметките", коментира той. Предстоят срещи на вицепремиера Дянков с кредиторите на завода, като Борисов му е възложил да проведе "грамотни преговори".  

Вече няколко пъти работниците предупреждават, че ще отидат да протестират в София. Министър-председателят обаче смята, че те нямат право на това. "Ако искат да проявяват неподчинение – пред къщата на Захариев", категоричен бе той.

По думите на премиера, твърденията на Валентин Захариев, че е финансирал кампанията на ГЕРБ, били измишльотини. Той отрече ГЕРБ да покровителстват собственика на ОЦК и заяви, че той бил покровителстван от Иван Костов и компания, които са му дали всички тези предприятия.

Борисов е убеден, че бившата му приятелка Цветелина Бориславова не е направила нищо нередно при продажбата на комбината, но включително и тя ще си отговаря, ако все пак се докаже обратното. 

Началникът на кабинета похвали новия министър на здравеопазването Десислава Атанасова, но подчерта, че който не се справя – ще бъде сменен. Той не се притеснява от факта, че добрите ни лекари заминават да работят в чужбина.

Според него това става не заради ниските им заплати, а защото са много добре образовани. Борисов се изненадва от коментари, че няма добри условия в лечебните заведения. "Къде няма добри условия? Във ВМА, "Пирогов" – правим зала след зала, колко отделения открихме", припомни той и добави, че за толкова има пари в държавата.

Борисов счита, че докторите в България вземат много добри заплати, а високо квалифицираните - по-високи от неговата. Той е възложил на ДАНС да провери към кои фирми са дълговете на болниците, които общо възлизат на 380 млн. лв.  

Стана ясно, че според проучване, българите са по-нещастни от гражданите на страни като Чад, Конго, Бурунди.

Най-щастливи и с най-високо благосъстояние са жителите на Скандинавските страни. Но за премиера това не е повод за притеснение. "В Скандинавските страни от щастие се изпозастреляха... в тези страни има най-много самоубийци", смята той. За Борисов е нормално да има и нещастни, и щастливи хора - "...има хора, които цял живот само мрънкат, има други, които от сутрин до вечер са си усмихнати. Има такива, на които все някой им е крив... Пази Боже, България да е, както в Щатите – да се трепят по 7-8 ученици".

Друга тема, която Борисов коментира, е проблемът с кучетата. "Бог да го прости човека", каза той във връзка със смъртта на проф. Ботьо Тачков, който почина, след като бе нахапан по цялото тяло от агресивни кучета.

Той припомни, че при неговото управление в София много кучета бях умъртвени и популацията им бе намалена до 9 хил. За увеличаващия се брой сега, той обвини екоорганизациите. Премиерът е на мнение, че отношението към животните е прекалено либерално и толерантно и тези, които проявяват агресия трябва да бъдат умъртвени.

Последните две новини от премиера - първо, след 22 часа няма да бъде разрешено тютюнопушенето след 1 юни, и второ – здравословното състояние на сестрата му се подобрява.  

Водещи

Най-четени