Бойко Борисов в Мостар: Дано „големите играчи” да искат мир на Балканите 10.04 | 12:14

Срещата ЕС - Западни Балкани ще се проведе, като целта е и Косово да участва

От iNews.bg

Европейският съюз иска мир и просперитет на Балканите, дали големите геостратегически играчи искат същото – надявам се да е така. Това каза премиерът Бойко Борисов, който се срещна в Мостар със сръбския президент Александър Вучич.

"Усещането е, че ни предстои нещо лошо, нека да съм песимист, нека да съм упрекнат в това, но се обръщам към нашите братя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби, целия регион от Гърция до Румъния, Хърватия, Словения: да проявят разум, защото последиците ще са само за Балканите. Изживяхме го – България се върна десетилетия назад заради ембаргото”, подчерта Борисов.

Вучич също беше категоричен, че един нов конфликт в региона би върнал всички век назад в развитието им. Той подчерта, че целта на Белград е единствено запазване на мира и стабилността. "Когато става дума за двустранните отношения – и особено икономическите такива, България и Сърбия нямат проблеми”, заяви той.Борисов го похвали: "Вучич полага огромни усилия. Понеже, като човек от Балканите, аз познавам сърби и знам колко му е трудно и знам какви усилия полага, за да продължи процеса и да запази мира. Надявам се и колегите от косово ще проявят същия дух. Тези провокации в последно време тревожат всички, защото раните са много пресни”.

Сърбия и Косово са с изключително влошени отношения след ареста в Митровица на високопоставен сръбски държавен служител. От думите на Вучич обаче стана ясно, че е възможно той все пак да участва на срещата ЕС – Западни Балкани през следващия месец.Там може би ще може да обсъди ситуацията с косовския си колега Хашим Тачи. "Европейският съвет на 16-17 май заедно с колегите от Западните Балкани ще се проведе. Убеден съм, че ще намерим начин така, че президентът Тачи да участва, въпреки че има няколко държави, които не са признали Косово и сега чувам, че биха отказали да участват в такава среща”, заяви Борисов.

Сред тези страни е Испания, която е чувствителна по сепаратистката тема заради Каталуния. Премиерът обаче заяви, че вече се е договорил с колегата си Мариано Рахой, който от предния ден ще е на посещение у нас.

Водещи

Най-четени