Болницата в Девин отново ще работи 03.12 | 16:46

Лечебното заведение ще си има нов директор

От Десислава Маданска

МБАЛ-Девин е с нов изпълнителен директор. Това е Радка Грозданова, съобщи Младен Исаев, председател на Общинския съвет в Девин. Грозданова е бивш заместник-директор на многопрофилната болница в Смолян. 

От местната управа в Девин уточниха, че новото ръководство трябва да започне подготовка за възстановяване на дейността на болницата.

Възобновяване дейността на затворената заради дългове болница стана възможно след решения на правителството за предоставяне на две суми от 400 000 и 700 000 лв. бюджетни  средства за възстановяване на здравното заведение. 

Досегашният изпълнителен директор на болницата д-р Костадин Калайджиев остава в директорския съвет. За представител на общината в съвета на директорите е избран секретарят на Общинската администрация Венцислав Кехайов. 

С част от отпуснатите през миналата седмица 700 000 лв. допълнителни бюджетни средства ще започне разплащане на задълженията за заплати и осигуровки на лекарите и персонала на  болницата преди затварянето, уточни Исаев.

Просрочените заплати и осигуровки надхвърлят 500 000 лв. сочат данните на общината.

Работилите в МБАЛ-Девин лекари и медицински персонал са заявили пред общинската управа, че ще се върнат на работа, ако им се изплатят просрочените с години възнаграждения, допълва БТА.  Предвижда се болницата да се възстанови с три отделения - хирургично, педиатрично и терапевтичен блок. Ремонтът и оборудването на болничните отделения засега се забавя заради обжалване на резултатите от обществената поръчка за избор на изпълнител.

За привличане на нови специалисти, местната управа ще осигури жилища за лекарите, които сключат договори за работа в МБАЛ-Девин. 

Водещи

Най-четени