Болницата в Шумен завежда дело срещу НЗОК 28.01 | 14:17

Касата не е платила на лечебното заведение 170 хил. лв. за лечение на онкоболни

От iNews.bg

Шуменската болница ще съди Здравната каса за неплатени надлимитни медицински дейности от 170 000 лева. Средствата са изразходвани за лечение на здравноосигурени пациенти, приети по спешност. Наскоро друго лечебно заведение в Шумен осъди Здравната каса да плати 198 000 лева за проведено лечение на онкоболни.

Надлимитните дейности са проблем на всяка болница. Те трудно могат да се предвидят, защото в лечебните заведения идват пациенти, които се нуждаят от спешно лечение.

"Нашата болница също подготвя такъв иск за надлимитните дейности за 2017 г., които са на стойност малко над 150 000 лв., а също и тези, които са от 2016 г. около 16 000 лв.”, казва пред БНТ д-р Атанас Атанасов, директор на МБАЛ-Шумен.

Годишно в Шуменската болница се лекуват над 21 000 души от цялата област. Лечебницата е единствена в региона за високоспециалзирана медицинска помощ. "Ние нямаме право да отказваме. Така че правим всичко за наша сметка, за сметка на заплати, разходи и всичко останало”, отбелязва д-р Валентин Петров.

Тъй като лечебното заведение има близо 2 млн. лв. задължения към доставчици от няколко месеца се провежда оздравителен план. Съкратени са 52 души в пенсионна възраст, оптимизират се разходите.

Според директора на лечебното заведение е крайно време да се промени моделът на управление на системата. Сега има дейности като трансфузионна хематология и съдебна медицина, за които не се получава финансиране, а те са част от болничната дейност.

Водещи

Най-четени