Борис Велчев е изборът на президента за конституционен съдия 11.10 | 14:25

Плевнелиев го номинира, защото "доказал своята компетентност и комуникативност"

От Георги Георгиев

Главният прокурор Борис Велчев ще бъде номиниран за конституционен съдия от квотата на президента, потвърди държавният глава Росен Плевнелиев.

"Да, мога категорично да обявя пред вас че ще обявя Борис Велчев за кандидат на президентската институция в конституционния съд", заяви Плевнелиев.

"Борис Велчев е човек, който е доказал своята компетентност и комуникативност. Той е човек, който направи много за системата на правораздаване – при всички случаи ако сравняваме това, което е било преди него и това, което той постига", мотивира се държавният глава.

Той изтъкна, че страната ни е на прав път и осъществява своите реформи, включително в сектора на правораздаването, а главният прокурор е час от тях. "Но преди всичко това е един изключително  компетентен българин, който ще бъде достоен член на конституционния съд", уверен е Плевнелиев.

Той поясни, че Президентството ще оповести официално мотивите за номинацията на Борис Велчев по-късно днес.

Президентът коментира и спада на доверието в правителството на ГЕРБ, като засегна въпроса за бюджета и увеличаването на разходите за пенсии, които са скочили значително от 2008 г. насам – с 2,5 млрд. По думите му правителство e изправено пред три основни проблема – световната икономическа криза, която бушува вече пета година, потреблението и заетостта.

Той обърна внимание и на референдума за АЕЦ Белене. Изтъкна, че въпросът дали ще се проведе референдум, или не вече не е на дневен ред, а е важно как ще бъде реализиран.

"Притеснен съм, че политическото противопоставяне може първо да го забави, второ да демотивира хората да участат в него. Независимо какъв ще бъде резултатът от него, аз искам той да бъде успешен. Не искам да потъне в политически игри и административни процедури", коментира Плевнелиев.

За целта от утре (12 октомври) президентът започва консултации с парламентарно представените партии относно формулировката на въпроса, на който българите ще трябва да отговорят.

Водещи

Най-четени