Борис Велчев не е съгласен с делото срещу Шамара 27.09 | 10:15

Песента, заради която разпитваха Мишо Шамара и Сарафа, не създавала обществена опасност

От Ивелина Георгиева

Апелативната прокуратура ще изиска, за да упражни служебен контрол, материалите по делото за песента "Бяло, зелено и червено", заради която рапърът Мишо Шамара и Серафим Мартинов – Сарафа бяха привикани на разпити.

Това е разпоредил главният прокурор Борис Велчев, каза самият той преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Велчев вече се е срещнал с наблюдаващия прокурор Момчил Момчев и от думите му стана ясно, че не е съгласен с мотивите му за образуване на дело за обругаване на националното знаме.

"Да се образува наказателна процедура заради нещо толкова безвкусно е пресилено", смята главният прокурор. По думите му, за да бъде оправдано подобно обвинение, трябва да има висока степен на обществена опасност.

"При подобни безвкусни неща, аз такава опасност не виждам", коментира Велчев. Той допълни, че е разбрал за случая от медиите.

Мотивите за образуването на делото са опетняване на българското знаме, а то е тръгнало след сигнал на Съвета за електронни медии (СЕМ).

"СЕМ е намерил за добре да сигнализира прокуратурата. Колегата е намерил претенцията за основателна. Аз обаче не смятам така", категоричен е обвинител №1.

Борис Велчев коментира и процедурата за избор на членове на новия Висш съдебен съвет. По думите му тя е била прозрачна и сега предстои да се види дали в състава му са избрани най-добрите. Главният прокурор отказа да даде оценка на настоящия ВСС, като поясни, че и той членува в него и всички негативи от работата на органа носи и самият той.

По думите му ВСС е останал недооценен относно огромния обем от работа, която е свършил, свързана с бюджета и управлението на съдебната власт.

"ВСС остана в историята с отделни скандали, някои от тях – реални, други – леко преувеличени", смята главният прокурор. Той се надява следващият съвет да си вземе поука и да започне работа с най-големия проблем пред съдебната власт, а именно – натовареността на магистратите.

Определи като пропуск, че настоящият ВСС не е успял да дооцени този проблем. "Години наред говорихме, но не взехме конкретно решение", коментира Велчев.

Водещи

Най-четени