Борисов: Благодя на гръцките фермери, че разбраха ултиматума ми 01.03 | 10:58

Премиерът обвърза вдигането на гръцката блокада с личната си намеса и закана към ЕС от събота

От Ростислава Иванова

Премиерът Бойко Борисов отправи благодарност към гръцките фермери, че са го разбрали и са изтеглили своите трактори от границата. Министър-председателят предупреди в събота, че ако до понеделник блокадата на границата не бъде славена, той няма да отиде на Срещата на върха на ЕС в Брюксел на 7 март, посветена на мигрантите и ще бламира решенията на лидерите.

Борисов обвърза отварянето на българско-гръцката граница с отправения от него ултиматум към гърците в събота, че ако не изтеглят тракторите си, той ще бойкотира предстоящата среща на върха на ЕС.

"Надявам се повече да не си го и помислят, защото явно само този инструмент работи. Съгласно договора, когато една държава не се яви или не упълномощи друга държава, защото може само да ме замества друг премиер или канцлер, или президент, не може да се проведе Съвет. Така че нашите съседи да знаят, че това им е било за последно. В момента, в който пак ни затворят границата, изпращаме писмо, че няма да участваме в Съвета. Да дойдат колегите ми и да видят на границата какво правят. Благодаря им, че ме разбраха правилно!", заяви премиерът.

На въпрос защо всичко "лично" трябва да решава в държавата, Борисов отсече: "Министрите от кабинета работят много, но ултимативно в един момент мога да говоря само аз!".

Водещи

Най-четени