Борисов: Да се даде път и на иранския газ, наред с доставките от Русия и Азербайджан 15.09 | 16:08

Ако това стане приоритет за ЕК, България ще си инвестира в 1 - 2 тръби по старите трасета и на този хъб ще пускаме различни доставчици, каза премиерът

От Маринела Йонкова

Аз съм твърд почитател да се възобнови проектът Nabucco West и газът от Иран да стигне до газовия хъб, който България смята да изгради. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", която се провежда в София.

"Ние с нашата газопреносна система имаме възможност и ако това стане приоритет за ЕК, България ще си инвестира в 1-2 тръби по старите трасета", заяви премиерът, цитиран от 3e-News.

Министър-председателят допълни, че за това едва ли ще се търси външен инвеститор, а средствата, които ще бъдат инвестиран, и ще се възвърнат чрез транзитни такси.

"Ще имаме капацитет да пускаме различни доставчици", каза премиерът като допълни, че на този газов хъб и една бъдеща газова борса ще бъдат добре дошли всички страни.

В същото време Борисов не подмина и ситуацията на международните пазари на газ и петрол, като подчерта, че спадът на цените прави неизгодни инвестициите на компаниите за търсене и проучване. Това ги кара да отлагат инвестициите си за по-добри времена, каза Борисов.  Той припомни, че през февруари следващата година се очакват първите резултати от сондажите в находището "Хан Аспарух" в Черно море.

В речта си министър председателят подчерта важното геостратегичско положение на страната ни.  "България като географско положение, като член на ЕС и НАТО и на входната врата на Азия ни прови много интересни в геостратегически  план", подчерта Борисов. Премиерът настоя за много по-ясна политика на ЕС по отоншение на газопровода "Южен поток".

Той припомни за пореден път, че проектът за газопровода на територията на България не е прератен и дори нещо повече - компанията продължава да си движи разрешителлнике, които трябва да се издават в България и има много присъдени искове за забавени разрешения, обясни Борисов. В тази връзка той постави и въпроса за това, че страната ни е поставена в буфер - "между санкциите и контрасанкциите, които може да понесе". "Надявам се следващите седмици да имаме ясно подписани въпроси, за да не остане нищо неизяснено помежду ни", заяви Борисов.

В допълнение, припомняйки газовата криза от 2009 г., той пожела успех на вицепрезидента по енергийните въпроси към ЕК Марош Шефчович в преговорите за газа с Русия и Украйна.

Министър председателят не подмина в речта си и значението на газовата свързаност между държавите от региона за диверсификацията на газовите доставки, като изрази надежда, че през следващата седмица Гърция най-сетне ще има правителство, с което ще бъде подписано споразумение за интерконектора   (IGB.). 

В заключение Борисов благодари на Шефчович за това, че 3 от 7-те приоритетни газови проекта за Европа са в България. През февруари, когато дойдох в България си дадох сметка колко е тежка ситуацията по отношение на свързаността на газовите мрежи, каза от своя страна при откриването на форума вицепрезидентът на ЕК по енергийните въпроси Марош Шефчович.

"Напълно съм убеден, че България може да бъде една от страните, които ще се възползват от енергийния съюз. България ще спечели от газа. С електроенергийната си мрежа става център и в този смисъл тя може да подтикне развитието напред. Както разбирам Техническият  университет  в София много работи за енергийната ефективност на сградите и за постигане на нулева енергийна интензивност. България е много добре подготвена на енергийно нивво в Европа", заяви Шефчович. Той допълни, че целта на енергийният съюз е  "енергията да стане нещо като свободна движеща се единица".

"Надявам се регулаторите да започнат да си говорят повече и да премахнем бариерите и създадем единен общ енергиен пазар", заяви Шефчович. "Когато говорим за стратегията на Енергийния съюз, трябва да се отделим от това тясно разбиране за енергийна политика. Днес трябва да интегрираме цената на изменението на климата и всички усложнения, които ще възникнат", обясни той.

В допълнение Шефчович постави въпроса за конференцията за климата, която ще се проведе през декември в Париж. Освен това през декември се очаква Доставките на газ между Русия и Укрйна са ключов проблем и ние трябвада имаме механизъм, който да предпазва страните от възникване на проблем, обясни още Шефчович.

В тази връзка освен постигнатият т.нар. "летен пакет", той обяви, че ще бъде подготвен и голям газов пакет, който да дава сигурност на страните по отношение на газовите доставки. Освен това, по думите на еврокомисаря Шефчович, има инициатива през  тази есен да бъде представен енергиен доклад  на Енергийният съюз. "Този доклад ще е на вниманието на министрите на енергетиката и  околната среда, но бихме искали да чуем мнението и на премиерите при разглеждането му през декември. Искаме да създадем традиция през декември да се обсъжда постигнатото в енергетиката през годината", заключи еврокомисарят.

Водещи

Най-четени