Борисов: Да създадем у всеки българин усещането, че ЕС прави нещо за него 12.01 | 10:15

Със скромните си възможности трябва да направим нещо и за България, и за ЕС, каза той

От iNews.bg

България, по време на първото си председателство на Съвета на ЕС, трябва да направи така, че и за всеки българин да остане усещането, че Европейският съюз прави нещо и за него. Това отбеляза премиерът Бойко Борисов по време на словото си на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, която се проведе снощи в Народния театър "Иван Вазов". Той подчерта и че страната ни трябва да бъде безпристрастен модератор в преговорите, които предстоят на всички нива и по всички въпроси. Министър-председателят отбеляза, че през следващите 6 месеца пред България и останалите държави-членки, както и пред европейските институции има огромно количество въпроси и задачи за решаване. Сред тях са миграционните проблеми, спорът между Хърватия и Словения, проблемите между Полша и Европейската комисия, общата европейска отбрана, киберсигурността, бъдещето на Западните Балкани и още много въпроси, за повечето от които в Съюза няма единно мнение. "През тези 6 месеца има много събития, които да започнат, други да се развият, трети да завършат", подчерта Борисов.

Ето и цялото слово на българския премиер:

Позволете ми както винаги първо да се обърна към патриарха, да помолим за неговата благословия и както е казано в книгата - без Господ нищо не можем да направим.

Уважаеми президент Радев,

Уважаеми г-н Таяни, г-жо Караянчева, Доналд, Жан-Клод,

Уважаеми комисари, депутати, посланици, Конституционен съд и всички, за да не пропусна някого.

Аз мисля, че след словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч или всяко изказване е неуместно. Защото самият той - аз мислех, че се шегува с мен и казва "всеки ден учех по едно изречение на български, за да мога да изкажа речта си на български". И въобще не му повярвах, че той за няколко месеца научи от полски английски, да стане председател на Съвета, сега вече щом и български така добре говори… Но аз мисля, че ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета е положил толкова труд, за да покаже уважението си на целите европейски институции към нашата история, към нашия народ, към всички вас, които толкова усилия са положили.

И това, че днес сме заедно - и президентът, и вицепрезидентът, и председателите на парламентарните групи. Имаме шест месеца да положим усилия не само за България, защото - да, от една страна, ние трябва да бъдем безпристрастен модератор в преговорите, но в същото време трябва да направим така, че и за всеки българин да остане усещането, че Европейският съюз прави нещо и за него.

Днес имах няколко часа разговори с големите европейски медии и няколко часа с Доналд Туск. Тревогата във въпросите, тревогата във всички, е голяма. През тези 6 месеца има много събития, които да започнат, други да се развият, трети да завършат.

Кохезионната политика – 10 милиарда евро по-малко в европейския бюджет. Изключително големи проблеми в региона. В Крим нещата не се решават. Нашите големи съседи, както президентът каза, много усилия трябва да се положат. Дори държави като Словения и Хърватия, днес медиите много питаха за конфликта там, член 7 за Полша – кога и как ще се започне, … във времето спорът между Комисията и Полша.

Западните Балкани – това, което говорихме и което действително имаме шанса да придвижим напред, надеждата на народите на Западните Балкани, земеделската политика, киберсигурността, ПЕСКО - общоевропейска отбрана. Не знам от коя страна първо да го сложа – миграционния поток и справянето с миграционната криза, която продължава да разделя и то жестоко съюза. И всичко това е в тези 6 месеца наше председателство. Трябва да се отворят много въпроси и много отговори да се дадат.

Използвам случая - и от канцлера на Австрия Себастиан Курц - днес се разбрахме така да действаме с Комисията, с Европейския съвет, с Европейския парламент, че 2018 година двете председателства на България и Австрия да вървят така, че да има максимално приемственост на темите, които започваме ние.

Спирам, защото повтарям, нека да се насладим още веднъж на тази изключителна - в моя живот такава реч като на Доналд Туск не съм слушал - не ми е било толкова приятно и по никакъв начин не искам да се отдалечаваме от нея.

Да ни е успешно председателството, да направим нещо и за България, и за Европа със скромните си възможности, които имаме.

Още веднъж добре дошли на всички. Успешно председателство!

Водещи

Най-четени