Борисов: Надявам се македонците да се умирят 24.05 | 16:41

Надявам се македонският народ и политиците му да са мъдри, да си проведат избори така, както в България, допълни министър-председателя

От iNews.bg

Надявам се македонците да се умирят, заяви министър-председателят Бойко Борисов от Рим, където е на посещение по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Не съм се видял с премиера на Македония Никола Груевски по простата причина, че сега всяко виждане дали с него, или със Зоран Заев, макар, че и с него се чух по телефона, може да се изтълкува като вмешателство или да се ползва във вътрешнополитическата им битка, заяви Борисов пред репортер на БГНЕС.

Аз не искам да се намесвам в този конфликт, подчерта Борисов и поясни: Надявам се македонският народ да е мъдър, политиците му да са мъдри – да си проведат избори, както ние в България. След това да се умирят, сподели премиерът.

Той и водената от него делегация бяха приети вчера от папа Франциск. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа.

Вчера премиерът разговаря на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец във Ватикана.

Днес Бойко Борисов бе в катедралата "Свети Павел", където митрополит Антоний отслужи света литургия за светите братя Кирил и Методий. Храмът е предоставен на българската православна общност да бъде ползван за провеждане на служби и църковни ритуали.

Днес на службата по свое желание бе дошъл и главата на македонската православна църква архиепископ Стефан.

По-късно днес българската делегация водена от министър-председателя ще посети базиликата "Сан Клементе", където ще се проведе молебен на гроба на Св. Кирил. Премиерът ще се срещне и с българската общност в Рим, като и с близо триста деца от български училища в чужбина, дошли в Рим за празника.

 

 

Водещи

Най-четени