Борисов: Няма как, ще трябва да сменим левчето с евро 05.06 | 11:58

ЕС трябва да има собствена армия, танковете поотделно на никого няма да свършат работа, смята премиерът

От iNews.bg

България рано или късно ще трябва да смени левовете и да започне да използва вместо тях единната европейска валута. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. "Еврозоната е задължителна", каза той по време на дискусията "Европа отново на път". "Дори и в България си позволяваме да казваме – когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната. А когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото – имаме договор. Като нация, като политически елити трябва да вземе решение и да кажем: "Ще направим всички усилия да влезем в чакалнята на еврозоната. В противен случаи ние не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута", коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му България няма друг път освен да работи с цялата си активност, на всички нива, за цялостта и силата на Европейския съюз. "В момента имаме съседи с много проблеми. Трябва да бъдем перспектива на хората, които живеят в този регион", каза още той. "Няма на кой да се сърдим, ако не се справяме", допълни премиерът.

Борисов подчерта необходимостта от единство в Европа и по отношение на отбраната. Според него държавите от ЕС трябва да се защитават заедно и да има обща армия. "Каква е Европа в момента? Ние свикнахме някак си с новините. Ако направя една справка - аз съм написал 20-30 съболезнователни адреса само в последните месеци. Чудим се какво да напишем в тях. Всяка сутрин се събуждаме и дали в Лондон, дали в Афганистан, дали на друго място - десетки убити и ранени. И се въртим около средствата и не си говорим за причините, които не са удобни политически. А то е толкова ясно докато върви надпревара за въоръжение. Изведнъж стана модерно да говорим колко пари – в милиарди евро и долари, да се отделят за въоръжение. Само преди 25 години каква радост беше, когато се говореше за разоръжаване, за намаляване на бюджетите за отбрана", коментира Борисов.

"Вместо ЕС да каже – добре, защо не си направим обща европейска армия. Какво по–просто от това? Имаме единни решения. Колко танка има Германия, Франция, България - дали са ни нужни поотделно на всички тези държави? Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло", е категоричното мнение на Борисов.

Водещи

Най-четени