Борисов: Обидно е големите вериги да ни тровят с храни с двойно качество 30.04 | 13:45

"Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето", каза още премиерът

От iNews.bg

Аз бих се срамувал много, ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Не вярвам някой да не подпише тази декларация и да има държава, която да не ни подкрепи. Страшно обидно звучи". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в международния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС, информира БГНЕС.

"Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Едно време в казармата пишеше: "Службата е тежка, но за сметка на това продължителна". Сега можем да сложим – "Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи", заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че преди години се отделяли по 1 млрд. лв. за здравеопазване, сега бюджетът е близо 5 млрд. лв. Въпреки това обаче нацията е болна и хората умират, защото консумират некачествена храна.

"Да даваш на бебетата по-лоша храна? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето", каза още Борисов.

Той добави още, че днес ще проведе разговор с американския президент Доналд Тръмп и изрази надежда декларацията, с която се гарантира равнопоставеността на всички граждани в ЕС да бъде подписана от всички държави.

"Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?", заяви Борисов.

Той попита още дали ако в техните държави наши производители внасят подобна продукция, дали обществото ще ги остави без последствия. 

Водещи

Най-четени