Борисов: Плащаме 2.5 млрд. лв. на руснаци и американци само за 2016 г. 20.09 | 12:37

Парите отиват за дългове по „Белене“ и US ТЕЦ-овете, добре, че нямаме и реактор от „Уестингхаус“, казва премиерът

От iNews.bg

За 2016 г. България ще плати общо 2.5 млрд. лв. дългове към руснаци и американци. Става въпрос за парите по АЕЦ "Белене" и тези, вече отишли при американските централи в комплекса "Марица Изток" - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". В крайна сметка общата сума се разпределя почти по равно между руските и американските компании, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството.

Около 1 млрд. и 300 ще заминат в посока руските компании. Тези, които не спират да говорят в парламента, че сме най-бедните, най-бедните сме събрали 2 млрд. и 500 млн. да разплатим в посока Москва и Вашингтон само тази година. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на БГНЕС.

"Това, което събрахме като повече пари от бюджета, за двете години над 3 млрд. и 700, преди 5-6 месеца платихме за американските централи 1 млрд. и 300 млн. по споразумението. 1 млрд. и 200 млн. лв., абсолютно корупционна сделка на времето, за съжаление, останала без последствие. А истинските последствия са 1 млрд и 200 млн. събрани, живи пари, вместо да отидат за социални дейности заминаха за двете централи. Логиката е била да има диверсификация. Имаме я диверсификацията, но тя струва с толкова отгоре-1 млрд и 200 млн. Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари. Представете си сега още 15 млрд. да трябва да се заделят за строителство от бюджета”, каза Борисов.

"Да не се връщам в миналото, защото действително в момента имаме категорично разпореждане от съда в Женева да платим тези пари. На година, ако не ги плащаме, а се забавим, са 118 млн. лв. Затова с финансовия, енергийния министър и Дончев разсъждавахме за тези загуби и считаме, че ако действително управляваме добре процеса, но, за да го управляваме тези реактори трябва да станат и фактически наши, за да може след това да се разпореждаме с тях - дали ще ги слагаме в музея, дали ще се строят, дали ще се намери инвеститор, ако действително проектът е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво, би трябвало да не може да намерим време да приемем всички инвеститори. Около 1 млрд. и 300 ще заминат в посока руските компании. Тези, които не спират да говорят в парламента, че сме най-бедните, най-бедните сме събрали 2 млрд. и 500 млн. да разплатим в посока Москва и Вашингтон само тази година”, подчерта премиерът.

Той даде за пример, че бюджетът на Министерството на културата е 100 млн., на Министерство на спорта под 100 млн. на година, "а 2 млрд. и 500 ще платим тази година”. "И те имат очи да приказват. Правим го така, за да не възникнат и други искания и запориране на сметките на НЕК. А НЕК е и собственик на язовирите. Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядоса руският депутат Толстой с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа. Надявам се с този акт бързо парламентът да приеме този закон, за да гарантираме, че повече няма да се направи нещо последствие с тези пари, отивайки в НЕК. Дал съм задача на приходните агенции до края на годината да съберат допълнително 300 млн., за да може да покрием това, което поехме като ангажимент към хората с увреждания, децата с увреждания, надзирателите в затворите, хората по границата. Но, това е положението”, обясни Борисов.

Той е убеден, че никога "не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това. И призна, че с голям страх наблюдава тръбите от "Южен поток”, които стоят по нашите пристанища.

"Много им е хубаво на тези правителства да взимат решения, популистки да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати. Все пак напомням, че имаме още 300 млн. евро да плащаме за влаковете 2006 г. "сименсите”. Купили са си влакове 2006 г., само забравили да ги платят, отложили някой друг да ги плати. Те само да се снимат, че са докарали нови влакове. И догодина ще събираме пари за вересиите”, заяви Борисов.

"Затова всички министри, депутатите, да го изведат и да го обясняват на българите да знаят какви щети се нанасят, защото въпреки плащането, ще останат много пари във фискалния резерв. Съберат ли се пари след нашето управление, във фискалния резерв, апетитите за власт стават много големи, защото следват договори и харчения. Бих казал, а какво щеше да стане, ако не беше паднало правителството "Орешарски”, а министър Стойнев беше договорил, по най-коварния и подъл начин, оставил следващото правителство да го препотвърди, що за договор е това? Ако сега на тези плащания трябваше да платим и реактор на "Уестингхаус” в Козлодуй, представяте ли си го? Но, те ни дават оценка”, добави той.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов обясни, че няма поводи днес да се усмихва. "С цялата тежест на днешното решение, положителното е, че механизмът, който засега предлагаме, е помощта да се предостави възмездно, като разчитам на НЕК и Министерството на енергетиката така да управляват процеса на уреждане на взаимоотношенията с руската страна оттук нататък, така че да има определена възвращаемост от тези активи, тъй като ние не плащаме глоба или санкция, а плащаме за произведено оборудване, което е реален актив. Ще очакваме от колегите да предприемат съответните действия, така че голяма част от тази сума да се върне там, откъдето, след одобрение на НС, ще бъде предоставена”, каза още Горанов.

Водещи

Най-четени