Борисов, Плевнелиев, Цачева - все по-малко одобрявани 11.07 | 13:23

От НЦИОМ твърдят, че нискообразованите и хората от селата са най-силно критични към кабинета "Борисов"

От Андриян Георгиев

За последния месец е намаляло одобрението на българите към Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Цецка Цачева - с 6% към премиера, с 3% към президента и с 4% към работата на председателя на парламента.

От началото на протестите критичността към премиера нараства. Подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Данните са от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на държавната социологическа агенция НЦИОМ, проведено в периода 27 юни - 3 юли. В допитването са взели участие 1 000 български граждани от цялата страна. 

Общите критични настроения през месеца се пренасят и върху политици и публични лица, които традиционно имат висок рейтинг. С 6% спада одобрението към българския еврокомисар Кристалина Георгиева, с 5% – към кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

С 6% намалява одобрението и за Меглена Кунева, което вероятно се дължи на отдръпването на хора, които по принцип ѝ симпатизират, но не приемат политическия ѝ проект и декларираната от нея дясна ориентация, анализират от НЦИОМ.

Намалява и одобрението към всички държавните институции. Съдът, прокуратурата и полицията губят по 2% одобрение, парламентът – 3%, а кабинетът – 4%. Одобрението към парламента остава значим дял единствено сред симпатизантите на управляващите. Дори сред тях обаче тази институция е по-скоро неодобрявана, отколкото одобрявана.

Работата на кабинета е одобрявана от 71% от избирателите на ГЕРБ. Най-силни критични настроения към правителството като цяло имало сред хората на възраст над 50 години, сред нискообразованите, сред жителите на малките градове и селата, както и сред крайно бедните, твърдят от НЦИОМ. Критични към кабинета са симпатизантите на всички партии, освен на ГЕРБ.

Армията губи близо 6% одобрение през изминалия месец, доколкото общественото внимание се фокусира върху взривовете край с. Лозенец, Ямболско.

Водещи

Най-четени