Борисов: С нищо не сме заслужили България така да бъде охулена 10.10 | 13:30

Това заяви премиерът на брифинг за задържанет на предполагаемия убиец на Виктория Маринова

От Ани Романова

Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване и сигнал. Няма такъв, който да не е даден на МВР или Прокуратурата да го разследват. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена само за няколко дни, докато всички работиха на 1000 процента. Това заяви на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов по повод задържането късно снощи в Германия на предполагаемия извършител на убийството на журналистката Виктория Маринова. Последният ни разговор с вътрешния министър е от снощи в 2.00 часа, допълни премиерът, цитиран от Нова тв.

Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист, каза премиерът. В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно, разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят в Брюксел и в САЩ да обясняват какво се случило в България, каза Борисов и посочи, че подобни престъпления не се случват само в България. Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, действия на полицията, да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от туитъри, каза Борисов и заяви, че му предстои сериозен разговор в ЕНП като отиде там.

Премиерът изрази надежда занапред да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, каквито имаше наскоро и призова медиите към отговорно поведение. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема мисля, че е факт, каза Борисов.

Премиерът поднесе съболезнования на близките на жертвата и благодари на ангажираните с разследването, като потвърди, че ще бъдат отпуснати средства на Института по криминалистика за осъвременяване на техниката му и изтъкна, че сега са били нужни повече от 24 часа, за да се определят ДНК профилите, при сегашната методология.

Водещи