Борисов: Хора на ДАИ на всеки километър да ловят ТИР-ове 04.01 | 14:07

В страната вече започна активна подготовка заради очаквания сибирски студ

От iNews.bg

Служителите на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) да бъдат изкарани по пътищата, екипите им да разположени навсякъде и да започнат да дебнат за ТИР-ове, които нарушават забраната за движение при лоши метеорологични условия. Такова разпореждане отправи премиерът в оставка Бойко Борисов във връзка с очакваното сериозно застудяване и обилни снеговалежи в близките дни, заради които се очакват сериозни проблеми с трафика по междуградските пътища. Темата беше обсъдена на днешното заседание на правителството.

На него Борисов призова министрите, участващи в сформирания с негова заповед Национален щаб по повод прогнозите за предстоящи обилни снеговалежи и силни ветрове, да работят изключително активно. "Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете, защото тези безобразия трябва да престанат", заяви той. По думите му, не може да бъде казано на хората да не пътуват. "Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ", допълни Борисов.

Той призова хората наистина да погледнат сериозно на задаващата се сложна метеорологична обстановка и да не предприемат пътувания, освен в случай на наистина крайна необходимост. Борисов отбеляза, че при подобни тежки климатични условия специализираната техника също може да аварира, така че да не може да помогне на закъсалите и те да изпаднат в още по-лоши ситуации. В тази връзка той разпореди и на министърът на отбраната Николай Ненчев военните също да бъдат подготвени, ако се наложи да изпращат своята тежка техника на помощ. Премиерът припомни и тежките проблеми около Айтос и Канобат от края на миналата седмица, които са показали за пореден път, че природата е по-силна от нас и не трябва да се рискува.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е ръководител на Щаба, информира премиера за предприетите от ведомствата превантивни мерки. "Всяко едно министерство е задействало мерките. Възложили сме на нашите директори заедно с областните управители и кметовете на общини да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, да могат да ги настанят", обясни Бъчварова.

От своя страна заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обяви, че с 2 дни се удължава ваканцията за учениците в цялата страна поради влошената епидемиологична обстановка и метеорологичните прогнози за сурови зимно дни. Той информира премиера също и за предприетите вече мерки, обявените грипни ваканции, въведените ограничения с цел превенция срещу разпространението на вирусните заболявания, които завладяха множество региони на страната.

Междувременно стана ясно и че в редица области вече са започнали активната подготовка във връзка с очакваното застудяване. По ключовите шосета ще бъдат разположени екипи на различните ресорни служби и ведомства. По входните точки на планинските проходи ще има патрули, които да спират тежкотоварните камиони при започване на снеговалеж. По магистралите ще бъдат разположени голям брой снегорини, които да могат своевременно да се включат в почистването. Започнала е и превантивната обработка на шосетата срещу заледяване. В същото време са подготвени и аварийните екипи на електроразпределителните дружества и на ЕСО. Медицинските заведения и службите на Спешна помощ също се организират за предстоящите сурови дни.

Водещи

Най-четени